Religiösa människor är lyckligare

Jaha, så var det dags igen för lite statistik. En socialanalytiker i  vid American Enterprise Institute i USA, Arthur Brooks, har skrivit en bok om lycka. Vilka människor är lyckligast? Brooks kommer fram till att de lyckligaste människorna är de som röstar konservativt istället för på demokraterna, de som har barn, i motsats till de som inte har barn och de som är religiösa, i motsats till de som inte är religiösa.

2006 kom Brooks ut med boken Who Really Cares, som bl a visar på att konservativa är mer villiga att donera pengar, gå i kyrkan osv. Det bör kanske nämnas i sammanhanget att American Enterprise Institute i sig inte är en politiskt neutral institution, utan stödjer konservatism.

In his 2006 book ”Who Really Cares,” Dr. Brooks summarized scores of academic studies demonstrating that religious people give far more to charity — even to non-religious charities — than do the non-religious. They’re also more likely to volunteer to serve with such charities, as well as to assist family and friends, to donate blood, to give food or money to homeless people on the street, and even to return change mistakenly given to them by a cashier.” (Källa: Amazon.com;  book description)

2008 kom så Brooks ut med ytterligare en bok ”Gross National Happiness. Termen är myntad av en kung i Buthan som ville veta hur man kunde skapa ett samhälle med maximal lycka.

Daniel C Peterson, professor i religion,  har läst boken och sammanfattar med några punkter:

Religiösa människor inom alla trosinriktningar är vanligtvis betydligt lyckligare än sekulära människor. Detta är sant även om aspekter som hälsa, ålder och utbildning tas med. I en stor undersökning uppger 23 procent av de sekulära att de är ”mycket lyckliga” med sitt liv, detta att jämföra med 43 procent hos de religiösa respondenterna. Troende är tre gånger mer benägna att uttrycka optimism om framtiden. Människor utan tro är dubbelt så benägna än religiösa att säga ” jag har en benägenhet att känna att jag är misslyckad.” 2004 uppgav 36 procent av dem som bad dagligen att de var ”mycket lyckliga”, medan endast 21 procent av dem som aldrig bad uppgav detta. Data från 1998 avslöjade att hos människor som var övertygade om Guds existens så  det tre tre gånger mer troligt att de beskrev sig själva som ”mycket lyckliga” än de som förnekade Guds existens. Det intressanta är att agnostiker hade sämre resultat än ateisterna; endast 12 procent av agnostikerna i undersökningen uppgav att de var mycket lyckliga. Människor som var övertygade om att det fanns lite sanning i vilken religion som helst var i stort hälften som benägna att påstå en hög grad av lycka än de som trodde att religion bestod av signifikant sanning. De som trodde på ett liv efter döden var tre gånger mer benägna än icketroende att kalla sig själva ”mycket lyckliga. Som en kontrast kan nämnas att bland människor som uppger att vi inte lever vidare efter döden så är tre fjärdedelar mer benägna att uppge att de inte är speciellt lyckliga…Det ger också bättre ekonomisk utdelning att leva i religiösa samhällen än i sekulära.  Brooks citerar en ekonom som studerade effekten av ens inkomster när andra i ens samhälle är religiöst aktiva…Hans slutsats var att i ju högre utsträckning dina grannar går i kyrkan, desto mer kommer din ekonomi att blomstra. Detta beror förmodligen på de kulturella förmånerna som ökar då en signifikant andel av samhället följer typiska religiösa standards. Förmodligen existerar färre skilsmässor och mindre drogmissbruk….

Den som förespråkar ökad sekularism kan kanske medger att religiösa fantasier ger underlag för ett hjälpfullt stöd för dumma, ignoranta och eller irrationella människor, medan mer välutbildade och mer ärliga icketroende möter verkligheten utan detta stöd. Studien från 2004 visar emellertid att vuxna religiösa var tre gånger mindre benägna än sekulära att sakna högskoleutbildning och tre gånger mer benägna att ha åtminstone en högskolexamen. Om du har två människor där den ene har en högskoleexamen och den andre inte har det och de har samma lön och är identiska i ålder, kön, etnicitet och politisk åskådning så är det sju procent mer sannolikt att  den med högskoleutbildning  också är en person som går i kyrkan.

Sekulära skribenter föreställer sig ofta hur mycket bättre världen skulle vara utan religion. De borde be om att deras önskan inte går i uppfyllelse.

(Källa: Desertnews 120208; Religious people are happier studies show. )

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s