Surrogatmamma

Att vänta barn åt en annan kvinna eller ett annat föräldrapar, hur skulle det kunna vara? Själv har jag svårt att tänka mig tanken att bära på ett barn som jag inte skulle få älska och behålla. På något sätt upplever jag personligen att det strider mot naturen eftersom så mycket känslor för det lilla livet man har i sin kropp inte kan och ska kanaliseras bort.

I bl a Storbritannien och vissa stater i USA är surrogatmoderskap tillåtet. Ofta är det fattiga indiska kvinnor som betalas för att de ska använda sin kropp till att bära ett barn som inte är deras, ett befruktat ägg som planterats in i deras kropp.

I Sverige är det förbjudet att använda sig av surrogatmödrar, men nu verkar det som om inställningen är på gång att ändras. Två riksdagspartier kämpar dock för detta inte ska tillåtas – Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet var de enda som reserverade sig mot beslutet och utgjorde därmed en ovanlig allians. Anders Andersson (KD) ifrågasätter om utredningen blir ”förutsättningslös”. – Det är sällan som den här sortens utredningar startar utan att man kan ana ett visst mål med dem, säger Anders Andersson, som anser att surrogatmödraskap kan leda till en exploatering av kvinnors kroppar när de används som en handelsvara. Eva Olofsson (V) beskriver surrogatmödraskap som att barnet blir en produkt. Frågan om en eventuell utredning behandlas av riksdagen i slutet av mars. Den utredningen blir dock inte ensam på området. Redan nu utreds frågan av Statens medicinsk-etiska råd, ett parlamentariskt sammansatt råd. Efter sommaren ska rådets sju ledamöter troligen ha bestämt sig om surrogatmödraskap ska eller inte ska legaliseras i Sverige.” (Källa: DN 120314; KD och V på samma sida mot surrogatmammor.)

Naturligtvis kan det låta fint att en kvinna får bära ett barn istället för en kvinna som inte kan får barn, men tyvärr är verkligheten inte alltid så vacker. Precis som med adoptivbarn och organdonation kan det leda till ren människohandel. Fattiga indiska kvinnor utnyttjas för att en rik västerländsk kvinna ska slippa omaket med att bära ett barn som kan förstöra kvinnans figur.

För många medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är det ett naturligt val att inte välja surrogatmödraskap då kyrkans ledare starkt avråder från detta, men det finns medlemmar som är av en annan åsikt bl a Jill Hancock Reeder i Utah som agerat surrogatmamma och bloggar om detta.

Surrogate Motherhood:The Church strongly discourages surrogate motherhood.

(Källa: handbook 2; administering the church; § 21.4.16)

http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rdm%C3%B6draskap

http://www.medicaltourismco.com/medical-tourism/surrogate-mothers-in-india-costs-laws-medical-facilities-culture/

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Forskning och vetenskap, Kvinna/feminism, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s