Jag har kommit för att skilja en son från sin far, en dotter från sin mor

Vi lever i de sista dagarna. Om det dröjer 200 år tills Kristus kommer tillbaka igen eller två dagar är inget som vi vet något om. En sak vet vi emellertid och det är att många troende av olika anledningar kommer att lämna evangeliet i de sista dagarna.

Jag pratade med en syster i församlingen för en tid sedan om en annan syster som inte längre är så positiv till evangeliet. Denna systers bästa väninna hade lämnat kyrkan och det hade tydligen påverkat henne mycket.

Naturligtvis är det trist när någon som står en nära plötsligt lämnar det som känts så självklart och så viktigt. Jag minns själv hur chockad jag kände mig när min dåvarande man berättade för mig att han inte längre hade någon tro. I mitt fall blev min reaktion att jag upplevde att han inte bara lämnat sin tro, utan i och med det även mig.

På något sätt tror jag att vi människor vill känna en balans. Allt ska överensstämma. Vi klarar inte motsättningar eller kaos. När plötsligt en närstående lämnar det som man byggt upp sitt liv kring så rasar mycket. Man ifrågasätter saker man aldrig ifrågasatt tidigare. Kan verkligen evangeliet vara sant om min man eller min bästa väninna lämnar evangeliet?

Rent intellektuellt förstår vi alla att dessa saker inte har med varandra att göra. Naturligtvis kan evangeliet vara sant, även om ens äkta man eller bästa väninna lämnar tron, men som ofullkomliga, känslomässigt förankrade individer så reagerar vi med att kanske förneka vår tro bara för att vi sörjer så över att någon vi håller av inte längre delar den tro som en gång förenat oss.

När jag blev medlem i kyrkan utlöste det starka reaktioner hos min familj. En syster har jag inte längre kontakt med och relationen till mina föräldrar var länge spänd. Visst var det svårt att göra det val jag gjorde, men jag visste ju att evangeliet var sant och kände till slut att jag inte kunde förneka det. Jesus Kristus har själv uttryckt hur svårt det kan vara att följa honom och det är också något som vi måste acceptera när vi tar konsekvenserna av vår tro. Naturligtvis innebär detta inte att vi själva ska ta avstånd från släktingar och vänner, men tyvärr kanske vi får uppleva att de tar avstånd ifrån oss.

Var och en som bekänner mig inför människorna, honom skall också jag bekänna inför min Fader i himlen. Men var och en som förnekar mig inför människorna, honom skall också jag förneka inför min Fader i himlen.Tro inte att jag har kommit för att skapa fred på jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd. Jag har kommit för att skilja en son från sin far, en dotter från sin mor och en sonhustru från sin svärmor,och en man får sina egna till fiender.

Den som älskar sin far eller mor mer än mig är mig inte värdig, och den som älskar sin son eller dotter mer än mig är mig inte värdig. Den som inte tar sitt kors och följer mig är mig inte värdig. Den som finner sitt liv skall mista det, och den som mister sitt liv för min skull skall finna det. Den som tar emot er tar emot mig, och den som tar emot mig tar emot honom som har sänt mig. Den som tar emot en profet därför att det är en profet, han skall få en profets lön.” (Matt 10:32-41)

Som medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga så talar vi inte så mycket om Satans inflytande eller om den smärta vi kan gå igenom när Kristus kommer tillbaka och vissa av våra nära och kära väljer att inte ta emot Kristus. Jag känner att evangelikala kristna ibland kan vara duktigare på att uttrycka detta, som i denna sång I wish we´d all been ready.

a man and wife asleep in bed
she hears a noise and turns her head, he is gone
I wish we´d all been ready
Two men walking up a hill
One disappears and one´s left standing still
I wish we´d all been ready
There is no time to change your mind
The son has come and you´ve been left behind
(lyrics: Larry Norman)

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Avfallet, Familjen, Frälsning, Skrifterna allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s