Modet att stå emot massan!

augustTitta noga på ovanstående bild. Denna bild är tagen i Hamburg 1936,där sjösättningen av ett skepp firas. I den stora massan, finns EN person som vägrar att höja sin arm för att göra hitlerhälsningen. Mannen var August Landmesser. Han hade redan tidigare varit i konflikt med myndigheterna, då han dömdes till två års straffarbete för sitt förhållande med en judisk kvinna. Vi vet inte så mycket om August Landmesser, förutom att han hade två barn. Av en händelse kände en av hans barn igen sin far på detta foto när det publicerades i en tysk nyhetstidning 1991.

Har vi det mod som krävs för att stå emot massan? Har vi det mod som krävs att följa vårt hjärta och bejaka det vi verkligen tror på?

En mycket viktig bok som jag läste när jag studerade sociologi var Zygmunt Baumans Auschwitz och det moderna samhället (1989). Bauman försöker i sin bok ge olika förklaringar till människors ondska. Ett experiment Bauman hänvisar till är Milgrams lydnadsexperiment där försökspersoner får tillfoga andra personer svår smärta. Det visar sig tyvärr att då försökspersonerna bl a fick uppmaningen att de inte kunde avbryta experimentet för att de inte hade något val eller att försökspersonerna försäkrades om att de inte skulle bära ansvaret för sina handlingar så kan försökspersonen gå mycket långt.

Som medlemmar i Jesu Kristi Kyrka vet vi att vi har en fri vilja att välja och att vi också är personligt ansvariga för våra handlingar.

http://www.mentalfloss.com/blogs/archives/96463

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Judendom, Personporträtt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Modet att stå emot massan!

 1. Bahra skriver:

  Ja, verkligen stark bild.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Ja, denna bild kan man inte bara gå förbi. När jag såg YouTube-videon så tänkte jag på hur det var för den gamla damen när hon var en liten flicka. Så oerhört ledsamt och sorgset. Bara Gud vet hur fruktansvärt detta hemska var…

   Gilla

 2. Jan S skriver:

  Vilken fantastiskt stark bild. Vilket mod och vilket hopp han skänker även in i vår tid. Tänkvärd artikel.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s