Förintelsens minnesdag

Idag, den 27 januari, är det förintelsens minnesdag. Vi högtidlighåller denna dag för att minnas alla dessa offer för nazisternas förintelse. Som de flesta kännare av mormoner känner till känner medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga en stor närhet till och beundran för judar och judisk kultur. Många medlemmar i Jesu Kristi Kyrka har också ett judiskt arv som de bevarar och bejakar.

Men, det finns också en baksida som jag vill belysa här. Vi är ALLA Guds älskade barn, oavsett om vi är judar eller ickejudar, män eller kvinnor, oavsett sexuell läggning eller om vi är födda till denna jord med eller om vi har förvärvat ett funktionshinder.

Hitler inte bara hatade judar utan många fler miljoner människor än 6 miljoner judar fick sätta livet till då Hitler bestämde vilka grupper som förtjänade leva eller inte leva.

Det fanns grupper som låg lägre ner på nazisternas värdelista än judarna. Tror man kanske inte, men så var det. För många år sedan då jag besökte RFSL fick jag veta av bibliotekarien på RFSL att homosexuella i koncentrationsläger bytte ut sin triangel som markerade deras homosexualitet mot en judestjärna om de kunde hitta en död jude som de kunde ta judestjärnan av. Den grupp som var lägst ner på listan var dock funktionshindrade. Innan utrotningen av judar påbörjades hade man redan börjat utrota de människor som var minst värda – människor med funktionshinder.

Än idag diskrimineras människor med funktionshinder. Representanter för dessa grupper blir idag inte ens inbjudna att delta i årets evenemang för att hedra offren för förintelsen. Det finns bara ett ord för att kommentera detta – fruktansvärt!!! Jag väljer här att citera hela blogginlägget som Åsa Puide och Torbjörn Jerlerup för Funkpol har skrivit:

Inte bara judar förintades, även funktionshindrade!

Posted on 27 januari, 2012 by Torbjörn Jerlerup

Idag är det minnesdag över förintelsens offer. Föreståndare för synagogor har bjudits in, imamer, kristna präster och romernas ledare i Sverige. Men DHR och NHR, eller andra representanter för funktionshinderrörelsen, har inte fått någon inbjudan. Ingenstans nämns folkmordet på de funktionshindrade i nazisternas Tyskland i de officiella hemsidorna denna dag. Ändå var det vi med funktionsnedsättningar som utrotades först av alla grupper. Över 200.000 förintades i det officiella T-4 programmet för ”påtvingad eutanasi”. Över 500.000 förintades medvetet genom umbäranden och ”påtvingad svält” och enbart i Tyskland steriliserades hundratusentals. Folk med CP-skador gasades långt innan programmen att gasa judar och romer hade trätt i kraft. Folk som vi, med medfödd hörselskada, fick knivar uppkörda i våra könsorgan och sterliserades för att bevara ”rasens renhet”. Medfödda funktionshinder betraktades som något ”ont” som samhället skulle göra sig av med. Sedan spelar det ingen roll om det var hörselskada, blindhet, utvecklingsstörning, autism, adhd eller cp- eller ryggmärgsskada.

Var man född med gravt funktionshinder så drabbades man hårdare och både av död, och sterilisering. Ändå ”glömmer” man bort oss då förintelsens minnesdag ska firas. Ingen tävling Idag är det minnesdag över förintelsens offer. Men hur många förintades? Det finns antisemitiska revisionister som säger att ”enbart” några hundra tusen judar förintades. Det är cyniskt, vidrigt och absurt. Men det är lika revisionistiskt att påstå att sex miljoner judar förintades. Det är lika vidrigt och fel att komma dragande med den siffran. I själva verket mördades närmare 20 miljoner människor i nazisternas medvetna folkmord av olika folkgrupper. Flest mördades i Ryssland och i Ukraina där över tio miljoner svalt ihjäl då nazisterna helt enkelt tog maten från dem, i medvetna svältkampanjer. De mördades för att de var en ”underlägsen ras”: slaver. Men många andra förintades också. katoliker, Jehovas vittnen, socialister, polacker, politiker och romer; och först av alla: de funktionshindrade.

Många miljoner förintades i gaskamrarna men de flesta förintades på andra sätt. Över tre miljoner judar förintades i gaskamrarna, de andra sköts eller svalt ihjäl då man berövade dem mat. Samma med funktionshindrade, romer och folk från Ryssland och Ukraina. Många förintades i gaskamrar, de flesta utanför dem. Förintelsens minnesdag är ingen tävling om vem som var ”mest offer”. Ändå beter sig en del som om det vore det. Jag var inblandad i ett försök att sätta förintelsen av funktionshindrade på dagordningen vid den första minnesdagen för förintelsens offer, 1999. Funktionshindrade nämndes inte alls. Göran Persson lät hälsa till oss att ”vi inte har tid att ta upp allt”… Tack för det, liksom!

Revisionism Att ensidigt betona att EN grupp förintades, eller genom att exkludera eller förringa förintelsen av vissa grupper, är lika mycket revisionism som David Irvings eller Ahmed Ramis revisionism. Romerna fick kämpa i nästan 50 år innan man äntligen började erkänna nazisternas mord på dem som en ”förintelse”. Hur det kunde ske är en stor skandal. Jag har pratat med romer som avfärdats som galningar och rättshaverister bara för att de velat att myndigheter, politiker och historiker skulle erkänna att även de massutrotades i nazityskland. Vi med funktionshinder har under de senaste åren börjat få lite uppmärksamhet men det känns som om detta sker långsamt och motvilligt.

Till årets evenemang har inte funktionshindrade bjudits in. Jag har själv kollat med Maria Johansson på DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (fd Fe handikappades Riksförbund). Hon minns inte något evenemang som DHR bjudits in till. Det säger det mesta!

Inte heller NHR, de Neurologiskt Handikappades Förbund, har någonsin fått en inbjudan, enligt deras eget kansli. Förintelsen av funktionshindrade räknas inte. ”Vi har inte tid med alla”, typ…” Skriva om historien? Birgitta Ohlsson (Fp) höll ett tal igår som var typiskt för hur man minns förintelsen. Så här sa hon: Förintelsen är unik. Sex miljoner utrotade judar, men också romer, homosexuella, politiskt oliktänkande… Först nämns judarna, sen övriga och funktionshindrade nämns i vanlig ordning inte alls. (Inte heller alla folk som svalt ihjäl, ska tilläggas!) Birgitta Ohlsson fortsätter: Antisemitismen lever och frodas i dagens Europa sida vid sida med hat mot romer, homosexuella, muslimer, invandrare. Jag skäms ofta som EU-minister över att judehat och fördomar fortfarande år 2011 jäser på vissa håll i Europa.

Återigen delas folk in i grupper efter nån sorts status. Antisemitismen nämns först som viktigast, sen övriga fördomar och sen fördomarna mot judarna igen. Funktionshindrade nämns inte alls. Vet ens vår minister om att vi också drabbades? Ändå är funktionshindrade diskriminerade än idag. Funktionshindrade har tvångssteriliserats, tvingats begå aborter och fått sina barn omhändertagna ända in på vår tid, långt efter att man formellt sett ”avskaffade” lagen om tvångssterilisering.

Personer med funktionshinder får gå in bakvägen till restauranger. När en person i rullstol köper biljetter på SJ vet denne aldrig om hen kommer att släppas av där han vill gå av. Han eller hon kanske inte ens tillåts komma ombord på tåget. Funktionshindrade kan inte bo hur de vill, resa hur de vill eller leva hur de vill, än idag! Dessutom drar man in på funktionshindrades assistans! Det låter kanske hårt att höra denna dag, 27 januari. Men det är nödvändigt.

Alla grupper som förintades i nazityskland blev lika utsatta. Om man utestänger funktionshindrade från de officiella firandena, eller ”glömmer bort” eller ”inte har tid” är det faktiskt revisionism. Det är lika mycket revisionism som om man hade bjudit in Ahmed Rami eller Lasse Wilhelmsson till förintelsens minnesdag. Det tragiska är att det denna gången är folk som vill varna för förintelsen som utestänger funktionshindrade, inte Ahmed Rami och hans vänner. /Åsa Puide och Torbjörn Jerlerup för Funkpol

En dokumentär om hur bl a funktionshindrade behandlades under Hitlers regim:

Länk

Länk

Del 2: http://www.youtube.com/watch?v=6rL_EQVGLd8

Del 3: http://www.youtube.com/watch?v=Dr0fwLux7WA

Del 4: http://www.youtube.com/watch?v=JT_LfuToJec

Del 5: http://www.youtube.com/watch?v=8nf-2gE-C2g

Bilden som illustrerar blogginlägget kommer ifrån ”Resistance: which way the future? is a dual-screen installation, comprising drama and documentary films and an immersive audio-video experience. It takes as its starting point the Nazi programme of mass-murder targeting disabled people and asks what this history means for all of us today. A timely and hopeful work, Resistance explores the marginalisation of a group of people and asks what can be done to make a better future.http://www.thecityofgloucester.co.uk/whats-on/search-results/resistance-which-way-the-future-gloucester-cathedral-cloisters-p1276043

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Funktionshinder, Högtider och evenemang, Offentligt arbete, Psykologi, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Förintelsens minnesdag

 1. Gunnel Troberg skriver:

  @Dan. DHR genomför varje år en demonstration för ökad tillgänglighet och anser att bristen på tillgänglighet ska likställas med diskriminering. Tyvärr backar (S) och (M) i dessa frågor och David Lega (Kd) som själv är funktionshindrad anser inte att brist på tillgänglighet ska likställas med diskriminering. Jag var med på en demonstration i somras. De olika riksdagspartiernas representanter (Sd var inte inbjudna tror jag) fick hålla tal om vad de ville göra för ökad tillgänglighet.

  Gilla

 2. Dan skriver:

  Beklämmande. Jag visste inte detta om förintelsen trots att min fru var funktionshindrad. Alla dagliga hinder var vi väl förtrogna med och något som jag fortfarande undrar över är hur man tänker när man fortfarande inte gör saker och ting tillgängliga för alla.

  Gilla

 3. Magnus Ifver skriver:

  Fruktansvärt tråkig del av mänsklighetens historia. Viktigt att minnas dock. Genom åren har dessutom uppskattningsvis 60-70 miljoner kristna dött martyrdöden. Idag mer än någonsin dör kristna för sin tro. Vi ser eller märker inte av det mycket här.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s