Finska lutherska prästers reaktion till mormonmission 1875-1889

Jag har skrivit om Kim Östman (PhD i historia och religionssociologi) tidigare då han precis skulle doktorera.

http://mormonlady.se/forskning-och-vetenskap/kim-ostman-mormonkyrkans-ankomst-till-finland/

Han har skrivit en artikel om de finska lutherska prästernas reaktion på mormonmissionen 1875-1889. På den tiden så var den Evangelisk lutherska kyrkan dominerande, och den ortodoxa kyrkan hade också en officiellt sanktionerad roll.

Under det århundradet så ändrades det religiösa landskapet från att vara enhetligt till att bli pluralistiskt. Det skedde genom väckelserörelser. En del stannade inom den finska lutherska traditionen, medan andra utvecklades och började att samarbeta med exempelvis baptister och metodister.

Etablerade organisationer och individer var tvungna att fundera på hur de skulle reagera till detta nya som kommit till Finland. Skulle det bli accepterat eller skulle det bli motstånd? En av dessa nya rörelser i Finland var mormonismen som började med att cirka 20 mormonmissionärer kom till Finland och missionerade under 14 år, och det resulterade i ca 80 konvertiter.

På många håll så gjorde de finska lutherska prästerna massivt motstånd mot mormonmissionen. Mer om detta går att läsa i artikeln.  http://www.ijmsonline.org/index.php/IJMS/article/view/28/92

http://www.kimostman.fi/pubs.html

Den som är intresserad av Mormonkyrkans framväxt i Sverige kan läsa lite om det vi har skrivit tidigare:

http://mormonlady.se/kyrkan-utvecklas/steg-i-tro-jesu/

Det här inlägget postades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Kyrkans historia, Mission och evangelisation, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Finska lutherska prästers reaktion till mormonmission 1875-1889

 1. Magnus Ifver skriver:

  De fanns ja. Men dess existens i Finland var i det närmaste obetydlig. Det florerade inte så mycket irrläror på den tiden. Det hade inte blivit så mycket problem med det. Nu är det ju irrläror runt varje hörn. Så varför ropa högt över mormonism som är så litet problem i Finland när det bara är ett av massor med problem?

  Gilla

 2. Magnus Ifver skriver:

  Mormonlady: Det är en ganska enkel anledning att präster inte beter sig så idag. Det beror nämligen inte ett dugg på att de tycker annorlunda om mormonism idag än då utan att det florerar helt enkelt en hel uppsjö med irrläror…New Age, Buddism, Híndusim, Jehovas Vittnen inklusive massor mer. På den tiden var det mycket mer begränsat.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Magnus… lysande, fullkomligt lysande. Jag märker att du tydligen inte har någon aning om att dessa fanns redan på 1800-talet. De finska lutherska prästerna var inte precis okunniga i sådant på den tiden. Prästerna har ändrat attityd, men det har inte du.

   Gilla

 3. Gunnel Troberg skriver:

  Blogginläggen som skrivs här har inte nödvändigtvis kyrkans officiella sidor som källor eller aktiva medlemmar som källor. På sidan tas upp publicerat material skrivet av både medlemmar och ickemedlemmar, aktiva medlemmar såväl som icke aktiva medlemmar. Skriver jag om ett fenomen i kyrkan där det finns extern kritik, t ex homosexualitet, så försöker jag också belysa kritiken.

  Gilla

 4. Magnus Ifver skriver:

  Fast Kim är en inaktiv medlem idag och tror inte på kyrkan…värt att notera…

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Magnus, sen när handlar det om att ”tro på kyrkan”??? Människor är ofullkomliga, så att hitta en endaste grupp med människor där alla är fullkomliga och perfekta, det blir svårt, mycket svårt faktiskt. Det handlar om att tro på Jesus Kristus som Herre, Frälsare och hjärtas Kung.

   Det är som vanligt, väl? Du letar efter grandet i andras kyrkor och ser inte bjälken i din egen?

   Kim visar med sin avhandling hur lutherska präster betedde sig på 1800-talet. Men de gör inte så nuförtiden. Men ditt beteende är väldigt 1800-talsaktigt faktiskt. Du borde modernisera dig ett århundrade eller så.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s