DNA löser ett mysterium med Joseph Smith

Det är inte mycket som vi vet om Joseph Smith och hans förhållande till andra kvinnor. Joseph Smith höll sina polygama äktenskap hemliga och ingick även celestiala äktenskap med redan gifta kvinnor. Med sin lagvigda hustru Emma fick Joseph Smith nio barn. Därför kan det tänkas märkligt att inga barn står att finna med hans bihustrur. Emma Smith själv förnekade både polygami och sk. ”spiritual wifes” och hävdade att Joseph Smith inte skulle ha haft intimt umgänge med någon annan än henne:

Polygamy, however she always denied.”There was no revelation on either polygamy or spiritual wifes,” she said stubbornly. ”He had no other wife but me….he did not have improper relations with any woman that ever came to my knowledge.” (Brodie. No man knows my history sid. 399)

Brodie utpekar i sin biografi om Joseph Smith flera barn till Joseph Smith där spirituella äktenskap hade ingåtts. Några ättlingar till ett av dessa barn hade läst Brodies biografi över Joseph Smith och lät utföra DNA-test för att se om detta stämde.

The descendant had read in Fawn Brodie’s critical biography, ”No Man Knows My History: The Life of Joseph Smith,” that Moroni Pratt wasn’t the son of early LDS apostle Parley P. Pratt, but that he was really the son of Joseph Smith. He wanted to know if Perego could use DNA to tell if Moroni Pratt was really Joseph Smith’s son.” http://www.deseretnews.com/article/700150651/DNA-solves-a-Joseph-Smith-mystery.html

Det har visat sig att bland de barn som har ättlingar och kunnat kontrolleras, finns bevis för att Joseph Smith inte skulle vara far till barnen. Sexuell polyandri har också tidigt förkastats i kyrkan och det finns heller inga skäl till att tro att Joseph Smith skulle ha haft sexuella relationer med kvinnor som redan var gifta med andra män, utan att hans celestiala äktenskap med dessa kvinnor var äktenskap som skulle komma att gälla i evigheten. http://www.josephsmithspolygamy.com/JSPolyandry/MASTERSexualPolyandry.html

Vi har alltså Emma Smiths förnekande om både polygami, himmelska äktenskap och intima relationer med andra kvinnor och inga barn. Det finns dock ett flertal vittnesmål från kvinnor att de verkligen ingick äktenskap med Joseph Smith och även hade nån slags intima relationer med honom.

En av de kvinnor Joseph Smith gifte sig med var verkligen ung, endast 14 år. Det finns indikationer på att Joseph Smith även gifte sig med en annan 14-åring, men inga dokument som styrker detta finns kvar. Hade Joseph Smith intima relationer även med en såpass ung kvinna som en 14-åring? Det finns ingenting som tyder på detta. Brigham Young, Joseph Smiths efterträdare, hade som policy att en såpass ung kvinna som man gifte sig med skulle lämnas ifred tills hon hade blivit vuxen. Förmodligen följde även Joseph Smith denna policy. http://www.josephsmithspolygamy.com/MISCFiles/MASTERSexualRelationsW14YOs.html

Genetikern Ugo Perego diskuterar om Joseph Smith hade barn med sina polygama fruar, där han använder DNA. En föreläsning från 2008 FAIR konferens.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Äktenskapet, Forskning och vetenskap, Kyrkans historia, Personporträtt, Profeter, profetior, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till DNA löser ett mysterium med Joseph Smith

  1. Jan S skriver:

    Bra inlägg i ett svårt ämne.

    Vill också passa på att tipsa om en artikel av Gregory L. Smith som ägnat mycket tid åt frågan.

    Klicka för att komma åt Polygamy_Prophets_and_Prevarication.pdf

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s