Sverige är en sekt!

Sverige är en sekt. Plötsligt insåg jag det; jag är inte bara medlem i en sekt, jag BOR i en sekt också! För naturligtvis är det så att på de sätt man ska bedöma en kyrka, i detta fall ”min” kyrka, Jesu Kristi Kyrka – med samma mått ska man bedöma resten av världen, i detta fall mitt eget land, folkhemmet Sverige.

Naturligtvis har jag hört kritik om Sverige, men det är ju antisvenskar som står för det. Vårt land blir anklagat för att vara en kommuniststat, för byråkrati, för hemliga IB-arkiv, för baltutlämning under andra världskriget, för att Sverige i själva verket samarbetade med Tyska riket för att slippa ockupation och även lånade ut pengar.

Jag försöker erinra mig Den svenska historien i 15 band där hela den svenska historien fanns nedtecknad. Man kan jämföra den med kyrkans History of the church. Men, men…. jag kan inte minnas att där stod om några ”skandaler” kring Sverige. Min bild av Sverige när jag växte upp var att jag bodde i trygga, sunda, moraliska helyllesverige. Bästa landet i världen- folkhemmet!

Idag är min bild av Sverige raserat. Min världsbild har rämnat. Folkhemmet är ett minne blott och Jan Guillou har avslöjat hur Sverige samarbetat med USA och jagat kommunister – samtidigt som USA anklagat Sverige för att vara kommunistiskt. Jag får inte ihop allt längre. Ingenting är tillrättalagt längre. Jag läser i dagstidningar om hur illa invandrare behandlas. Senast en familj som bott många år i Sverige och blir utvisade lagom till Lucia. Jag kommer att tänka på den kända progglåten ”Vem kan man lita på”.

Jag pratar med mina utländska vänner från Eritrea och Kroatien. De är nyomvända… förlåt nyanlända till Sverige. Vinta från Eritrea har bott några år nu i Sverige och pratar bra svenska, Andrea från Kroatien kämpar på med svenskan, men har god nytta av att kunna tyska sedan tidigare, ett språk som vi svenskar stulit från Tyskland till Sverige … Nej så kan man ju inte säga förstås, men så säger man ju om vår kyrka t ex har tagit intryck av protestantiska kyrkor när kyrkan grundades.

Andrea har blivit en fanatisk svenskfantast. Hon talar i mörka toner om sitt forna, korrumperade hemland. Sverige är fantastiskt. Ingen korruption, ett öppet samhälle. Här ska hon bygga sitt framtida liv. Jag funderar över det hon säger. Kanske är hon hjärntvättad, eller kan det vara så att det finns nationer som är värre än mitt hemland? Kanske har jag också dömt min egen kyrka för hårt, för kanske är inte andra kyrkor bättre än min? Alla religioner i likhet med nationer, kanske har sina lik i garderoben. Kanske är inte tillvaron svart eller vit. Kanske är tillvaron ganska så grå?

Jag tittar ut genom fönstret. Ingen snö alls, bara grått! Kanske att jag inte ska lämna Sverige trots allt. Kanske jag bara ska flytta längre norrut, där snön finns.

Nedan The Stockholm Syndrome, ett skrämmande inlägg om vårt svenska samhälle.

Del 2: http://www.thedailyshow.com/watch/wed-april-22-2009/the-stockholm-syndrome-pt–2

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Kyrkans historia, Missuppfattningar, Offentligt arbete, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sverige är en sekt!

  1. Bahra skriver:

    Underbart reportage av The Daily Show.

    Gilla

  2. BDP skriver:

    intressant skrivet. Ja nog har bilden av Sverige som det mest perfekta trygga jämlika och demokratiska landet i världen rämnat eller åtminstone fått sig en törn. Men det kanske är bra med självkritik, att inte leva i en lögn och vara självgod, att öppna ögonen för sanningen om ens förflutna, vare sig det är ett land eller en kyrka man talar om. Men man behöver ju inte emigrera eller lämna kyrkan för det, utan istället ta lärdom och kämpa för att det ska bli ännu bättre i framtiden?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s