Lekmannaprästerskap – fördelar och nackdelar

I den kristna kyrkan, katolska, ortodoxa såväl som protestantiska finns ett betalt, utbildat prästerskap. Detta finns inte i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Istället bygger hela kyrkan på ett lekmannaprästerskap. Alla värdiga män innehar vad man kallar för prästadömet, vilket är en myndighet ifrån Gud.

Lekmannaprästerskap har både sina för- och nackdelar. Fördelen är att kyrkan inte blir lika hierarkisk med åtskillnad mellan församlingen och prästen. Alla medlemmar är Guds Heliga och bär en helig klädnad, garments till skillnad från andra kristna kyrkor där endast prästerna markerar sin helighet och sitt ämbete genom sin prästklädnad. Om detta kan vi t ex läsa i Gamla Testamentets skrifter.

Andra fördelar är att prästen i församlingen, i Jesu Kristi Kyrka kallad för ”biskop”, i egenskap av själasörjare har egna erfarenheter av vanligt familjeliv. Katolska kyrkans präster har sedan hundratals år tillbaka inte längre tillåtelse att gifta sig. En präst i Jesu Kristi kyrka lever ute i samhället och har ett vanligt yrke. Detta tillför naturligtvis värdefulla erfarenheter och kompetens till församlingen.

Vilka nackdelar kan man då tänka sig med ett lekmannaprästerskap? Det jag tänker på främst är att ämbetet naturligtvis tar mycket tid, kraft och energi från den som innehar ämbetet som församlingens själasörjare. I Jesu Kristi Kyrka innehar en prästadömsbärare sitt ämbete som biskop endast under ett fåtal år, kanske 5-6 år, innan ämbetet går över till nästa prästadömsbärare.

En nackdel med lekmannaprästerskap som på sätt och vis påverkar kyrkan i sin helhet är att ett betalt prästerskap  innebär att det finns medlemmar i den aktuella kyrkan som har mycket goda teologiska kunskaper. Som medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga uppmuntras vi att läsa mycket teologi och lära oss så mycket vi kan om kyrkan. Som vi har skrivit om tidigare på denna blogg så visar statistiska undersökningar att medlemmar i Jesu Kristi Kyrka har mycket goda kunskaper i religion. Tyvärr så finns det få medlemmar i kyrkan som har såpass stora kunskaper i teologi att det motsvarar den utbildning som en präst i en kyrkan med betalt prästerskap har.

För den som har ett starkt intresse för ”mormonsk teologi” och ”mormonsk historia” finns begränsade möjligheter att möta detta intresse. Naturligtvis kan man som medlem beställa böcker över kyrkans historia och teologi via Amazon eller Deseretbook, dvs Jesu Kristi Kyrkas egen bokhandel.

Men studier utan goda akademiska förkunskaper i att kritiskt granska den litteratur som man läser ingår inte om man på egen hand tar sig an mer avancerad litteratur. Ett fåtal professorer i Jesu Kristi Kyrkas historia och teologi finns naturligtvis, men dessa är knutna till universitetsvärlden och då framför allt kyrkans egna universitet. Tack vare internet kan vi idag ta del av information om kyrkan via hemsidor knutna till kyrkans universitet som Neil A Maxwell institute. Eftersom Jesu Kristi Kyrka kritiseras för sin teologi och historia finns också forum där Jesu Kristi Kyrka försvaras av kunniga historiker och teologer. FAIR (Foundation for apologetic information and research) behandlar såväl samhällsfrågor som historiska frågor kopplade till Jesu Kristi Kyrka.

http://en.wikipedia.org/wiki/Laity

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Kyrkans historia, Teologi, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s