Alkohol och kyrkan

Per Ledin, en av nyckelspelarna i HV71 säger: -Jag är absolutist och har aldrig druckit en droppe alkohol.

Precis samma tankegångar har en baptistpastor som skrivit tre stycken artiklar om alkohol och kyrkan och som förespråkar absolutism. Jag läser gärna vad folk skriver andra kyrkor. Det är stimulerande för tanken, och får mig att nicka igenkännande och att jag håller med.

Mormonkyrkans ledare samlar på sanning. De ”lånar” kloka och visa tankar från andra kyrkor och inlemmar det i Mormonkyrkan. De begränsar sig inte till en kyrka, utan när de stöter på något som upplevs vara Guds sanning, då tar de hem det till kyrkan och delar med sig till alla andra. Inte all uppenbarelse har kommit ännu, så det finns mer förståelse och sanning att upptäcka.

En av de sanningar som Mormonkyrkan precis som många andra kyrkor står för, det är absolutism. En del kyrkor strävar mot det målet och har släppt på nolltoleransen, medan andra står fast vid absolutism.

För att förstå resonemanget kring absolutism, så måste man sätta sig in i vad Bibeln undervisar om detta. Det kan egentligen bara bli två olika tolkningar i frågan om alkohol och vin. Antingen absolutism, dvs en fullständig nolltolerans mot alkohol. Inte lättcider på 0,5 procent, eller lättöl heller. Andra tolkningen lir måttlighetsbrukande av alkohol och vin.

Baptistpastorn förespråkar absolutism, för han har hittat några bra resonemang som andra teologer har. Vi behöver se vad för slags dryck människor drack på Jesu tid och de första kristnas tid, och varför de drack det.

Om man summerar det som den teologiska forskningen kommit fram till när det gäller vin i Nya Testamentet, så kan man säga rent ut att de aldrig drack outspätt vin. Detta var en stark dryck som judar inte drack, utan bara barbarer. Det vin som dracks var utspätt med vatten enligt gamla källor, antingen 3:1 (3 delar vatten och 1 del vin) eller 20:1 (20 delar vatten och 1 del vin). Vanligast var 3:1.

Nu kommer det intressanta som man vanligen glömmer. Vinet blandades med vattnet för att det skulle kunna drickas utan att man blev sjuk. Det renade vattnet och gjorde det ofarligt. På den tiden hade de inte vattenrening utan tog vattnet direkt från brunnar och källor. Det fanns inga vattenverk som renade vattnet.

Om vi nuförtiden ska ut i buschen och behöver dricka vatten så har vi flera olika reningsmetoder att ta till. De hade inga av dessa möjligheter. Det enda de kunde göra var att sätta till en skvätt med vin. Det blir mycket svårt att argumentera för att dricka vin och alkohol överhuvudtaget nu när vi kan rena vattnet och det är ofarligt för oss att dricka.

Det är med andra ord inte alls så konstigt att Mormonkyrkan har vatten och bröd till sakramentet (nattvarden) om man vet om detta. Besökare i Mormonkyrkan kan dock bli lite förvånade och fundera över det hela.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samfund, kyrkor och religioner, Skrifterna allmänt, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s