Christer Sturmark samtalar

Nu har Christer Sturmark haft debatt med tidningen Världen idags ansvarige utgivare Ruben Agnarsson. Det debatterades tidvis intensivt om den nya skollagen.

För nästan ett år sedan så träffades mormonen Louis Herrey och Humanisternas ordförande Christer Sturmark i ett liknande möte. Tidningen Dagen skrev den 15 april 2009 en artikel om det hela.

Då annonserades det så här: Idag, torsdagen den 16 april, så kommer mormonen Louis Herrey samtala med humanisten Christer Sturmark i Västerhaninge, på Tempelvägen 2, kl 19:00-20:00. Alla är hjärtligt välkomna. Temat är ”Vägen till förståelse och respekt.”

”Prästen Karl-Erik Nylund, som skrivit böcker om sekter, ser positivt på att mormonerna börjat öppna sig men tror också att de genom det har gjort sig mycket sårbara.

– Det är verkligen ett nytt grepp av mormonerna och det är positivt. Samtidigt tar de en medveten risk i och med att de gör sig öppna för granskade blickar utifrån. Jag tror att de tagit sig lite vatten över huvudet om de tror att en diskussion med humanisterna inte kommer att komma in på teologi.”

Jag tror att en del fördomar försvann när dessa två samtalade, och jag räknar med att Louis Herrey mycket väl visste om att samtalet skulle komma in på teologi. Det är så lätt att tro saker om andra människor och grupper som man inte vet så mycket om.

Själv så märker jag att en del mormoner inte vet alls så mycket om sin egen kyrka och tro. De kommer till kyrkan och är med på mötena och hjälper till lite ideellt. Trots detta så vet de egentligen inte riktigt vad Mormonkyrkan står för.

Då är det inte så konstigt om icke-mormoner vet ännu mindre, för de baserar till största delen sin kunskap på fd mormoners uppgifter.

Själv så har jag märkt att dessa fd mormoner inte alls vet om att mormoner t.ex. också tror på treenigheten, men att de har en alternativ bibeltolkning än det lilla exklusiva kyrkomötet i Nicaea år 325 då bara ca 300 biskopar och diakoner blev inbjudna av kejsar Konstantin.

Det fanns i egentligen ca 1800 biskopar och diakoner i den då blandade kristna skaran med många olika grupper och bibeltolkningar. Det var väldigt likt dagens kristna. Fast då på den tiden, då var straffen fruktansvärda om man inte lydde kejsaren i Rom.

Det tar tid och engagemang att sätta sig in i teologi. Kristna som var under kejsarens beskydd var grymma mot oliktänkande. Allt började med kejsar Konstantin och fortsatte med de efterföljande kejsarna i Romarriket.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon, Missuppfattningar, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Skrifterna allmänt, Tempel, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s