Hon skyltar med döden

I dagens Aftonbladet berättar Emilie Tingström hur hennes erfarenheter som sjuksköterska vid tsunamikatastrofen i Thailand medförde att hon skolade om sig till begravningsentreprenör. Hon upplevde att ”döden flyttat över till institutioner och är något som vi mitt i livet inte vill ha med att göra. Vi ska vara vackra och lyckliga och leva för alltid.”

Emilie har idag en egen begravningsbyrå som har devisen avskeds- och begravningstjänst. När hon lägger en död person i kistan så erbjuder hon de anhöriga att var med. Emilie berättar att även om många anhöriga tvekar inför erbjudandet så känner de en frid när de väl har varit med om det. Hos många infinner sig också en lyckokänsla. Emilie reflekterar över hur det var förr i tiden, när människor dog hemma. Då var döden något naturligt. Nu är döden institutionaliserad och då kan det kännas ”läskigt” att ta del av detta naturliga avsked.

I Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga får medlemmar lära sig att tvätta och svepa de döda. Medlemmar kläs i sina tempelkläder. För en del kan det röra sig om samma kläder som de hade när de beseglades för tid och evighet till sin käraste i templet. Döden är något naturligt. Det är som när larven blir en puppa och förvandlas till en fjäril. Det finns ingen död, utan bara en övergång till ett nytt liv.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon, Tempel, Teologi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hon skyltar med döden

  1. BDP skriver:

    Är det ovanligt annars i Sverige att anhöriga får vara med och tvätta de döda? Min pappa dig i somras, och jag och mamma var på sjukhuset när han dog och vi fick tvätta och raka honom efteråt och göra honom fin, kändes bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s