Katoliker som konverterar till Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, mormonerna!

Blev glatt överraskad att texten om mormonerna hos ”fråga prästen” – katolska kyrkans hemsida har uppdaterats. Den som läser texten blir kanske inte speciellt imponerad, man får nästan känsla av att tobakspaktens varningstexter är rena lekstugan mot vad en katolsk präst har att skriva om mormonerna. Vad är det då för fantastiskt som har hänt? Jo, i början skrev faktiskt Fader Daniel att katoliker som konverterar och går med i mormonkyrkan bryter kontakten med sin katolska familj!

Mycket kan man ljuga ihop om mormonerna, men med tanke på att mormonkyrkan ÄR väldigt familjecentrerad så är det en lögn lika stor som att jorden är platt! I min församling finns flera medlemmar som är uppvuxna som katoliker. En av den, en amerikan vars hela släkt sedan många, många generationer tillbaka varit katoliker gick med i vår kyrka när han var tjugo år.

Jag pratade med honom och bad honom kontakta Fader Daniel. Han gjorde så och berättade för Fader Daniel att han och alla andra fd. katoliker i mormonkyrkan hade bra kontakter med sina katolska familjer. Fader Daniel svarade dock tillbaka att han ”hade hört” att det var så att kontakten bröts och ville därför ha kvar texten. Därför blev jag glatt överraskad över att denna del av texten om mormonerna inte längre fanns kvar.

 Jag ska berätta om 4 f.d. katoliker i min församling. En av dem hette Rossi. Han lever inte längre, men blev ganska gammal. Det var i vuxen ålder som Rossi blev medlem i kyrkan. Han kände stor glädje för att ha evengeliet i sitt liv, men sörjde över sin katolska familj som bröt kontakten med honom när han valde att bli medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Det var först vid Rossis begravning som de dök upp. Då var de ledsna och ångerfyllda över hur illa de hade behandlat Rossi sedan han valt att bli medlem i vår kyrka.

En ung kvinna, Linda, blev medlem i vår kyrka för ett antal år sedan. Hennes pappa försvann när Linda föddes och hon växte upp med sin katolska mamma. Hon berättade glädjestrålande för hela församlingen om hur dålig relation hon hade haft med sin mamma och att evangeliet hade fört med sig att hon idag hade arbetat på sin relation med sin mamma. Det hade pratat ut ordentligt och hade idag en mycket bra relation.

F., en fransman i vår församling växte upp som katolik i ett totalkatolsk Frankrike. Han berättade att det i Frankrike finns ett talesätt som lyder ”det är inte katolskt”. Det betyder att något inte är normalt, något är inte riktigt som det ska vara. Han har en god relation till sin katolska familj i Frankrike och hans familj har även besökt honom i Sverige.

Och så har vi Paul då som jag berättade om kontaktade den katolske prästen Fader Daniel. Paul växte upp med 4 syskon i USA.

En vacker dag lämnade Pauls pappa sin fru och fem barn och stack iväg med en ung kvinna. Barnen var mycket bittra och ville inte ha med sin pappa att göra. När Paul var ny medlem i kyrkan blev han intervjuad av sin biskop (=församlingsföreståndare). Biskopen visste inte mycket om Paul och var inte heller en person som man skulle kunna tänka sig var speciellt analytisk eller psykologiskt på något sätt. Pauls biskop var en enkel man som i hela sitt liv arbetat i byggbranchen.

Paul berättar gärna om detta speciella möte. Biskopen sa plötsligt till Paul under intervjun: ”Paul, du måste förlåta din pappa.” Paul blev ganska chockad. Hur kunde biskopen känna till hans känslor inför sin pappa? För Paul var detta ett bevis på att biskopen talade under inspiration av den helige Ande. Följden av intervjun var att Paul bestämde sig för att förlåta sin pappa och ta upp kontakten med honom igen. Idag har Paul och hans pappa en god relation.

Pauls relation till sin mamma då? Minns ni orkanen Katarina i  Missisippi? Pauls mamma bor i Missisippi och hennes hus blev totalförstört. Paul åkte ner efter orkanen och byggde upp ett nytt hus till sin mamma.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Frälsning, Livet som mormon, Missuppfattningar, Personporträtt, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s