Mormoner i media

När jag tittar i Sundsvalls tidning den 4 februari 2010, så nämner Louise Lagerström i Kultur & Nöje i sin krönika om film. Hon skriver: ”Under visningen av Spring Fever, en explicit gayskildring av Kinesen Lou Ye, som likt hans tidigare film, Summer Palace bannlysts i hemlandet, tänker jag på dokumentären Clean Fix. Där ett gäng mormoner i USA självsvåldigt censurerar och klipper i dvd:er som hyrs ut eller säljs till gudfruktiga medborgare”.

Jag reagerar på ordet ”självsvåldigt”. Är det inte lite väl ironiskt och fräckt skrivet? Det är dömande i alla fall. Synonymer till ordet är: egensinnig, tygellös, ostyrig, odisciplinerad, egenmäktig, godtycklig, självrådig och hänsynslös.

Men hallå där! Mormonerna betalar vanligt fullt pris för filmerna de köper eller hyr, de laddar inte ner utan att betala för sig som 70-90 procent av befolkningen gör. Mormonerna betalar pengar, rejäla pengar, som går till filmbolagen och deras distributörer.

Att prata om ”gudfruktiga mormoner”. Jaha? Vad menar hon med det då? Skulle inte alla evangelikaler som bor i Bibelbältet vara gudfruktiga? Risken finns att gudfruktiga religiösa inte tittar på film alls annars. Det blir bara barnprogram, sport, nyheter, dokumentärer, djurprogram, faktaprogram mm. Det är helt ok.

Men vill inte filmbolagen tjäna pengar då? Jo, absolut. Börja att betala för alla de filmer och den musik som av en händelse finns på datorn och mp3-spelaren hos vanligt folk. För det är inte så många som har betalat detta. Och allt som finns på YouTube och andra ställen på internet då? Mormoner betalar sina grejer.

Varför ska allting bli så uppförstorat när det handlar om mormoner? Det finns ingen rim och reson i det hela, och icke-mormoner tappar perspektivet totalt. Det blir som vanligt en höna av en fjäder.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon, Missuppfattningar, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s