Ex-kristen; Att lämna villfarelser och att lämna Gud

En väns inlägg:

”Jag har sedan jag, vid tolv års ålder, flyttade till min mor i Falkenberg, som fick fly för att behålla sin mentala hälsa, funderat över detta jag fick lära mig under indoktrineringen. Det är sant; jag kan inte förkasta allt, jag har lärt mig mycket jag har haft nytta och glädje av. Men det jag inte fick lära mig, som humanismen senare fick kurera, var förnuftets makt, långt starkare än en inbillad eller feltolkad guds.

Det som fick mig att tvivla var dels metoderna under inlärningen, förmanande, nästan hotande ord om att oanade plågor kunde vänta mig om jag inte trodde på vad lärarna och församlingsmedlemmarna sade. Dels var det också de löjligt uppenbara luckorna i deras logik och argumentation.”

Vad handlar detta utdrag om? En SEKT kanske du tänker. Ja men, visst är det en sekt. Det är utdrag ur Richard Brorssons vittnesbörd där han skriver på hemsidan ex-kristen om hur manipulerad han var då han var med i BAPTISTKYRKAN. Oj, men så kan det väl inte vara, tänker du. Ja, men vem kan ifrågasätta hans upplevelse av tron. Vem kan säga att ”så är det inte i baptistkyrkan.”

Även jag har gått i baptistkyrkan när jag var liten och upp i tonåren. Inte kan jag känna igen mig i hans beskrivning av bapistkyrkan –  och det är här kruxet ligger; vem kan säga vad som är konstruktivt och vad som är destruktivt. Det vissa människor kallar för moral, det kallar andra för tvång. Det vissa människor kallar för tro, det kallar andra människor för villfarelse och våld på förnuftet osv

Det var med intresse jag läste ett annat vittnesbörd på ex-kristen skrivet av  Noomi Lappalainen. Hon är arbetar nämligen aktivt på Hjälpkällan – den organisation som får statligt stöd för att hjälpa personer ur sk sekter. Hon borde ta del av sina olyckssyskons vittnesbörd på ex-kristens hemsida och inse att Hjälpkällan självklart borde vara öppen för alla de stackare som lämnat sekter som pingstkyrkan, baptistkyrkan och liknande samfund som den stora allmänheten inte alls har insett också är sekter. Nu har hon i varje fall publicerat sin artikel i ex-kristen och i humanisternas (sammanslutningen för ateister)  tidskrift.

Det som slår mig när jag läser hennes artikel är att man får intrycket av att så här är det hos alla Jehovas Vittnen. Eftersom jag är mormon och inte ett Jehovas Vittne så kanske jag inte ska yttra mig i frågan, men jag har en nära anhörig som är gift med ett Jehovas Vittne och jag har fått tillfälle att umgås med aktiva vittnen. Dessutom har jag en granne som jag brukar prata med av och till som också är Jehovas Vittne.

När jag tar upp sådana här saker som Noomi Lappalainen skriver om i sin artikel, om utfrysning av fd Jehovas Vittnen t ex ,så får jag bara till svar av min granne att ”det finns de inom Jehovas Vittnen som är fanatiska , men så fungerar det oftast inte.” Kanske skulle jag tro att hon ljuger, men min nära anhörige, som inte är religiös själv, först var sambo med sin fru så vet jag att hon hade lika goda relationer med sin familj ändå.. Detta trots att hon blev utesluten av Jehovas Vittnen pga att hon bröt mot deras påbud att bara ha sex inom äktenskapet. Läs mer

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samfund, kyrkor och religioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s