Att må bra och ha rätt att må dåligt

En berättelse från en av mina vänner.

”I vår moderna västerländska kultur så är det inte helt accepterat att inte alltid må bra. Det finns en berättelse om en man som gick till en terapeut och sa att han också alltid ville vara lycklig och ha ett ”Pepsi-leende” precis som i Pepsi-reklamen.

Min egen erfarenhet är också att denna inställning kan gälla inom olika kyrkor. När jag gick i en frikyrka hette det att eftersom vi har Jesus i våra liv så hade vi något som ingen annan hade och att vi därmed också alltid skulle vara glada och lyckliga. Personligen tyckte jag att det kändes svårt. Det var precis som om rätten inte fanns till att inte alltid må bra.

I Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga finns ett helt annat sätt att betrakta livet på. Livet är en skola som vi ska gå igenom för att formas inför evigheten och det betyder att vi kommer att gå igenom svårigheter i livet.

Mår man dåligt så betyder alltså inte det att man skulle ha fel tro eller att det skulle vara något fel på en, utan att det är något naturligt som vi alla måste gå igenom.

Vi är också uppmanade i kyrkan att söka professionell hjälp om vi inte skulle må bra. Detta kanske är förklaringen till att den psykiska ohälsan hos aktiva medlemmar i kyrkan är förhållandevis låg. Läs mer

I vår församling läser just nu en grupp kvinnor i församlingens bokklubb en bok av John Bytheway som heter ”5 scriptures that will help you get through almost anything when times are tough. ” En summering av boken finns också i en artikel på kyrkans hemsida. Läs mer

Författaren tar upp skriftställen som bl a handlar om att vi är Guds älskade barn, att Gud tillåter ondska i världen och om Kristi försoning. Det är viktigt att vi kan ta till oss denna kunskap för att kunna se vårt liv i ett evigt perspektiv.

En annan författare som har en pedagogisk bakgrund är Stephen Covey. Han har skrivit succeböcker som Familj till 100% och Att leva och verka till 100%. I dessa böcker refereras inte till skriftställen, men böckerna återspeglar ändå Coveys grundvärderingar som bygger på hans medlemskap i kyrkan. Läs mer

Det finns också en organisation AMCAP (Association of Mormon Counselors and Psychoterapist) , som är en internationell professionell organisation av rådgivare, psykoterapeuter och andra terapeutiska professioner vars gemensamma nämnare är efterlevnad av principerna och normerna i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. De är i sin tur kopplade till en databas över professionella rådgivare över hela USA.” Läs mer Läs mer

Jag håller verkligen med min vän i att aktiva mormoner har ett annat sätt att se på livets ”upp- och nergångar.” Man får bejaka att man mår dåligt ibland, och man behöver inte trycka ner känslorna.

Livet innehåller jobbiga händelser som t.ex. arbetslöshet, utanförskap, sjukdom, handikapp, död, skilsmässor, ensamhet, barnlöshet, fattigdom osv. Vi går alla i ”livets skola”. Att inte behöva klistra på ”tandkrämsleendet” är befriande.

Mår vi dåligt ska vi gå till doktorn, för mormoner anser att läkaren och resten av vårdpersonalen är ett redskap för Guds hand. Vi sitter inte hemma och bara ber och suckar, utan vi tar Gud i hågen och ringer vårdcentralen och bokar en tid för ett besök. Om doktorn då anser att vi behöver medicin eller annan hjälp, då tar vi emot den hjälpen och tackar Gud för att han hjälper oss.

Går det att hitta glädje i livet trots allt jobbigt som händer och sker? Naturligtvis. Jesus kom med sitt evangelium, det glada budskapet om frälsning. Denna glädje är vidare, djupare, och större än sorgerna i livet.

Det finns en sång som betyder oerhört mycket för mig, och har gjort det i många många år. Varje gång jag är förtvivlad eller ledsen, så sätter den igång i mitt inre av sig själv. Jag kommer på mig själv med att tänka på sången, och jag dras med i den. Jesus – min bäste vän – räddar mig alltid.

”Fäst dina ögon på Jesus, se in i verkligheten själv. Alla ting runtomkring smälter bort som snö i ljuset av hans ära och makt.

Fäst dina ögon på Jesus, se in i verkligheten själv. Se upp till hans kors och du ser hans triumf i den död som blev livet för dej.” Text och musik: Helen Lemmel.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s