Absoluta sanningar

Finns det det absoluta sanningar? Vissa kritiker kan säga att den som förespråkar absoluta sanningar representerar en sekt. Men anspråket på att representera sanningen är mer utbredd än man kan tro.

Redan i Gamla Testamentet hävdar hebreerna att deras tro och deras Gud står för den absoluta sanningen. De andra folkens gudar är falska gudar som inte existerar.

På Gamla Testamentets tid tog man antingen bara avstånd från personer med avvikande tro, t.ex. skulle en man inte gifta sig med en kvinna utanför tron eller så utmanade man den med falsk tro genom olika underverk. Ibland dödades de som dyrkade avgudar.

På Nya Testamentets tid fanns olika judiska religiösa inriktningar, var och en hävdade att just de hade sanningen. Den samtida historieberättaren Josefus berättar om de tre ”filosofiska skolorna” fariseer, saddukeer och esseer. I samband med det talar han också om en fjärde ”filosofi”- seloterna.

Det mest centrala i Nya Testamentet är dock Jesus anspråk på absolut sanning: Joh 14:6 ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern, utom genom mig.”

När katolska kyrkan upprättades gjorde den anspråk på att vara den sanna kyrkan, detsamma gällde Ortodoxa kyrkan. Auktoriteten kom genom sk apostoliska succession dvs en rak, obruten linje av apostlar från de tidigaste apostlarna på Jesu tid till katolska kyrkan.

Även Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga gör anspråk på apostolisk succession eftersom Joseph Smith fick sin auktoritet förmedlad genom de tidigaste apostlarna vid Jesu tid som uppenbarade sig för honom.

Innebär detta anspråk som Jesu Kristi Kyrka har att det inte finns några sanningar utanför kyrkan? Kyrkans förste president, Joseph Smith sa: Har presbyterianerna någon sanning? Ja. Har baptisterna, metodisterna etc någon sanning? Ja, de har alla lite sanning blandat med fel.

Vi bör samla allt de goda och sanna principerna i världen och värdesätta dem. (Profeten Joseph Smiths lärdomar sid. 316).

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Joseph Smith, Kyrkans historia, Missuppfattningar, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Skrifterna allmänt, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s