Steg i tro – Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga i Sverige 1850-2000

Inger Höglund och Caj-Aage Johansson har skrivit en helt underbar bok om mormonernas historia i Sverige.

”Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heligas historia i Sverige, som började 1850, är en anmärkningsvärd historia, en saga om ett heroiskt folk som inte lät sig kuvas utan gick fram i stor tro på den väg som de ansåg vara den rätta.

Det är en saga som ger inblick i de 150 år som förflutit sedan evangeliet först kom till vårt land. Den berättar hur medlemmarna från att ha kastats i fängelse för sin tro nu möts med uppskattning och respekt.

Ett ständigt ökande medlemsantal och många vackra kyrkobyggnader visar att kyrkan kommit för att stanna och erbjuder ett gott sätt att leva.”

Det är en helt underbart fin bok med många bilder och berättelser. Sist i boken finns fotograferat varje gren och församling i Sverige med alla sina medlemmar uppställda. Roligt att känna igen vissa ansikten!

Det finns ett tidningsklipp i boken som ska illustrera motståndet mot kyrkan. På bilden ser man Gerd och Willy Herrey (bröderna Herreys mamma och pappa) samt Gunnel och Arne Hedberg. Texten i Strömstadstidningen från 1962 lyder:

”Kyrkan och frikyrkorna contra mormonerna. Kyrklig strid i Strömstad. STRÖMSTAD: Den nyligen bildade mormonförsamlingen i Strömstad har råkat i blåsväder sedan svenska kyrkan och stadens fem frikyrkliga församlingar gemensamt gått samman om ett upplysningsmöte i samrealskolan nästa vecka. Mormonförsamlingen – den består av två familjer – säger att det inte för deras del råder någon skräckstämning: man tar det hela med gott humör.

Från de övriga församlingarna framhåller man att mormonerna bedriver en hektisk propaganda mot kristendomen.——— Det är Strömstads predikantförbund och Svenska Kyrkan som går i spetsen för det kommande mötet.

Till detta har man engagerat mormonernas specielle kännare och motståndare C. G. Hjelm, Stockholm. Han har under tre år varit i Utah. På Strömstadsmötet skall han berätta om sina upplevelser från landet i väster. Hela meningen med mötet är att man skall upplysa allmänheten om vad mormonismen egentligen är.

Mormonförsamlingen i Strömstad består av de två familjerna Willy Herrey och Arne Hedberg. – Det råder ingen skräckstämning från vår sida inför det planerade mötet, säger ledaren Willy Herrey.

Har man under många år varit med i Jesu Kristi kyrka blir man van vid att folk så att säga tappar masken och öppet visar sitt förakt för vår tro.

– Orsaken till att folk gör så är att vår religion inte är känd. Vi vill inte gärna munhuggas med andra, vilka har en annan uppfattning än vår, men vi har fått inbjudan till mötet. Vi kommer också att infinna oss där.

-Det är ändå rätt egendomligt att gå på detta möte för att få höra vad vi egentligen tror på. Det verkar också egendomligt om man är rädd för oss.”

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Kyrkan utvecklas, Kyrkans historia, Livet som mormon, Mission och evangelisation. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Steg i tro – Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga i Sverige 1850-2000

 1. Gunnel Troberg skriver:

  Hi G!

  Please contact retail center i Stockholm: http://www.jesukristikyrka.se/templet-i-stockholm/svenska/retail-center.html

  Sincerely

  Gunnel

  Gilla

 2. Gmartinson skriver:

  Gunnel,

  Where do I turn in order to purchase a copy of this book??

  Goran

  gmartinson@gmail:disqus .com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s