Gud och Jesus Kristus – en Gudom, men två personer

Ibland funderar jag lite på varför Joseph Smiths till en början berättade att han fått en uppenbarelse av Jesus, men inte nämner att även Gud närvarade. Det var ju visserligen Jesus som talade till Joseph, men ändå.

Så inser jag det oerhörda i att berätta att man har sett inte bara Kristus, utan Gud också – samtidigt! För inte kan man se en treenig Gud uppdelad på två skilda personer samtidigt! Men det gjorde Joseph, och för honom var det kanske också svårt att förstå.

Vi är ju alla uppfostrade med att Gud är som en man som både kan vara son, pappa och äkta man – samtidigt. Olika funktioner,men samma person alltså.

Tror man inte detta – att Gud, Jesus och Den Helige Ande är en och samma kropp, ja då är man körd, för då betraktas man inte som kristen längre.

Jag dammade av en gammal bok som jag läste för länge sedan – Predikare-Lena av Tore Zetterholm. Romanen bygger på en verklig person, Lena, som levde i slutet av 1700-talet och sedan barnsben hävdat att hon fick uppenbarelser från Gud.

Boken är välskriven och fascinerande. Man läser om hur Lena drog till sig stora folkmassor som lyssnade på hennes berättelser.

Prästerna rasade och värre blev det när Lena helt frankt påstod att hon hade sett Gud Fadern och Jesus Kristus – samtidigt! Lena ställdes inför den kyrkliga tribunalen, hon åker i fängelse gång på gång.

Historien slutar med att Lena till sist blir inspärrad på Vadstenas hospital dvs mentalsjukhuset i tjugo år. Ett säkert sätt att göra sig av med den som sätter sig upp mot den rena lutherska läran.

När Lena lämnar detta jordeliv är Joseph född, även han har fått uppenbarelser och blivit förföljd och evangeliet har blivit återställt till jorden.

Mina tankar går till den förste kristne martyren Stefanus. Apostlagärningarna 7:52-56 ”Finns det någon profet som era fäder inte har förföljt? De dödade dem som förutsade att den Rättfärdige skulle komma, och honom har ni nu förrått och mördat ni som har fått lagen förmedlad av änglar men inte hållit den.

När de hörde detta blev de ursinniga och skar tänder mot Stefanus. Men uppfylld av den helige Ande såg han upp mot himlen och fick se Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sida. Och han sade: ”Jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida.”

Även Stefanus vittnade om att han såg två personer och även han blev mördad av en pöbelhop för sin tros skull. Cirkeln är sluten.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Joseph Smith, Kyrkans historia, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Skrifterna allmänt, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s