CS Lewis – älskad av mormoner

C.s.lewis3Vi känner alla till hans böcker om Narnia, landet som symboliserade livet efter döden och som kan liknas vid Astrid Lindgrens Nangijala där ont och gott kämpar för att det goda slutligen ska segra.

Vissa av oss minns säkert också filmen Shadowlands där Lewis till sist inser att han älskar den kvinna han först bara har gift sig med för att hon ska få uppehållstillstånd i Storbritannien.

Lewis växte upp i en kristen familj, men blev vid femton års ålder ateist. Först i trettioårsåldern bestämde han sig för att sluta kämpa emot Gud och bli kristen. Efter det följde ett liv präglat av försvar för den kristna tron.

Många av de böcker i kristen tro som han publicerade har blivit mycket populära, bl a hans humoristiska böcker Från Helvetets brevskola och Studiebrev om de bästa metoderna att föra en själ till förtappelse.

Vi känner idag inte till så mycket om vad Lewis tyckte om mormonerna, mer än att han ogillade en kyrka som hade absolutism som krav för medlemskap.

Vad vi däremot vet är att mormoner älskar Lewis. Han har blivit citerad ett hundratal gånger av de högsta ledarna i kyrkan vid deras tal och tusentals gånger av Sista Dagars Heliga i olika skrifter.

I president Ezra Taft Bensons berömda tal om högmod bygger en del av talet på Lewis lärdomar där han också citeras. YouTube

Richardsom och Thackeray har skrivit en bok – Latter-day Truths in Narnia (Sista Dagars Sanningar i Narnia).

I boken listar författarna ett flertal citat av Lewis för att visa på hans doktrinella och andliga själsfrändskap med mormonsk sensibilitet:

Kristus säger, Ge mig allt. Jag vill inte ha så mycket av din tid och så mycket av dina pengar och så mycket av ditt arbete: Jag vill ha DIG.

Ju oftare man känner något utan att agera, desto mindre kommer man att vara förmögen att någonsin handla, och, i förlängningen desto mindre kommer man att vara förmögen att känna något.

Gud vill ge oss något, men kan inte, för att våra händer redan är fulla – det finns ingenstans Han kan lägga det.

Det stora, om man är förmögen till det, är att sluta betrakta alla otrevliga saker som avbrott i en ”egna” eller ”riktiga” liv. Sanningen är naturligtvis att vad man kallar för avbrott är just precis ens riktiga liv – det liv som Gud sänder dag för dag.

Det är verkligen så att den säkraste vägen till helvetet är den gradvisa vägen – den lätta sluttningen, mjuka hinder, utan plötsliga vändningar, utan milstolpar, utan skyltar.

En löjlig tanke som gäller är att goda människor inte vet vad frestelser innebär. Detta är en uppenbar lögn. Endast de som försöker motstå frestelserna vet hur starka de är… Du finner ut vindstyrkan genom att gå emot den, inte genom att ligga ner. Läs mer Läs mer

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon, Personporträtt, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s