Afrikanska kyrkor använder mobiltelefonen för att få tillväxt

(Detta är en översättning av artikeln till svenska. Tidningen Dagen har också skrivit om det.)

En mobiltelefon hängs upp på ett bälte runt midjan, eller från nacken, är en vanlig syn bland medlemmarna i kyrkosamfund i Afrika. Församlingsledare öser nu beröm över mobiltelefoner, eftersom de säger att det är ett verkttyg i att hjälpa församlingar att växa.

Användningen av mobiltelefoner ökade snabbt i Afrika för cirka 10 år sedan. Vid den tiden, emellertid, kritiserade några kristna på kontinenten telefonerna för att vara ”representant för materialism”. Nu har det ändrats.

”Det är som om mobiltelefoner har kommit att revolutionera allt, även kristendomen, säger anglikanska biskopen Charles Gaita of Nyahururu i centrala Kenya. ”De gör att saker händer snabbt.”

Gaita säger mobiltelefoner gör det lättare och billigare för kyrkan att sprida ordet om sin verksamhet, såsom bibelstudier och möten. Telefonerna gör det också snabbare att få information och hjälpa till att förbättra liv.

Biskopen säger Kenyas mobiltelefon-boom inspirerar kreativitet bland kristna. De sänder bibelverser genom textmeddelanden (SMS). Ungdomar använder telefonerna för att diskutera religiösa frågor i sociala nätverk såsom Facebook och Twitter, och ladda ner Gospel-låtar för att använda som ringsignaler.

Att ansluta telefoner till mikrofoner för att spela in predikningar som sedan kan skickas till församlingarna i avlägsna områden kan låta konstigt, men kyrkorna gör det, enligt ärkebiskop Mweresa Kivuli, ordförande i Kenyan Chapter of the Organization of African Instituted Churches.

”Om det finns en predikant som församlingarna anser vara viktig någon annanstans, så vi koppla dem till pastorn genom detta redskap,” berättade Kivuli för Ecumenical News International. ”Vi har ibland kopplat upp våra kyrkor med utomländska predikanter.”

Afrikas mobiltelefonanvändare är totalt nästan 300 miljoner, enligt de senaste International Telecommunication Unions statistik. Den siffran förväntas fördubblas till 2020.

I Sydafrika, där cirka 80 procent av landets uppskattningsvis 50 miljoner invånare är kristna, leder kontinentens mobilatelefonabonnemanganvändning. Nigeria är på andra plats, med Kenya på tredje.

”Kyrkan ser mobiltelefonen som en välsignelse och en gåva från Gud, säger pastor Martin Wanyoike, nationell sekreterare i Social Communications Commission of the Roman Catholic Church’s Kenya Episcopal Conference. ”Vi måste använda den för tjänsten i världen.”

Nyligen införde mobiltelefonföretagen en tjänst som möjliggör överföring av pengar, vilket vissa kristna nu använder för att ge tionde eller offergåvor. Kyrkorna behöver bara informera församlingen det nödvändiga mobiltelefonnumret för denna tjänst.

”Vi får pengar via mobiltelefoner när vi lämna ut kontouppgifter. Vi har insett att det finns många kenyaner som inte tjänar en månadslön. Så, för att underlätta deras offrande, så vi använder tjänsten med överföring av pengar, säger pastor Wellington Mutiso, en pastor i en evangelisk kyrka och generalsekreterare för Evangelical Alliance of Kenya.

Mutiso säger telefoner har visat sig användbara som ett uppföljningsverktyg för konvertiter till kristendomen.

”Om vi inte ser dem i kyrkan (efter konverteringen), så ringer vi dem eller skicka ett sms. Responsen är omedelbar, säger han. ”Jag kan försäkra er att de (telefonerna) hjälper kyrkan att växa.”

Samtidigt ger tjänsten som överför pengar ett extra sätt för kyrkor att få pengar till katastrofhjälpfonder. I januari, till exempel, efter jordbävningen i Haiti, vädjade den Katolska kyrkan i Kenya om att få donationer till Haiti som ska skickas via telefontjänsten som överför pengar.

”Responsen har varit god. Vi lyckades samla in 500 000 (Kenya) shilling (US $ 6.500) på kort tid. Pengarna skickades till oss via mobiltelefoner. Detta är en underbar tjänst, säger Wanyoike.

http://www.eni.ch/featured/article.php?id=3829

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=204456

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samfund, kyrkor och religioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s