Förnyelse av dopförbund

Varje år på påskafton så förnyar varje trogen romersk-katolik sitt dopförbund. Hela familjen går till kyrkan och skvätter/stänker välsignat påskvatten på sig.

Det ska påminna dem om sitt barndop. De kan också ta fram sitt dopljus och dopkläderna hemma och ha det på familjens altare eller på ett centralt placerat bord.

I fornkyrkan så blev nya medlemmar döpta och upptagna på påskdagen. Det var enda dagen på året som nya medlemmar accepterades. På den tiden så utförde man nedsänkningsdop.

Om man jämför den romersk-katolska kyrkans tradition med traditionen i Mormonkyrkan, där alla oavsett varifrån de kommer ska bli döpt genom nedsänkning.

För den icke kristne är det inga konstigheter, men för en del kristna kan det uppkomma frågor. Men om de påminner sig sin egen kyrkas tradition om förnyelse av dopförbund, så klarnar det hela.

I Mormonkyrkan så förnyar vi våra dopförbund under Sakramentsmötet genom att ta emot bröd och vatten.

Fast den första gången sker det på samma sätt som troendedöpta gör i Yardenit i Israel, genom nedsänkning helt och hållet i vatten. Så gör kristna som reser till Israel för att förnya sitt dopförbund.

Problemet är ju att i vanliga troendedöpande kyrkor här i Sverige så förnyar man inte sitt dopförbund som man gör i Yardenit, så kristna som inte vet om detta har många frågor.

Men precis som barndöpande kyrkor förnyar sina dopförbund, så kan troendedöpta också göra det. Inget konstigt alls, och helt enligt vanlig kristen tradition. Läs mer Läs mer Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Missuppfattningar, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s