Årsförråd

Vem minns inte berättelsen i Gamla Testamentet om Josef som tydde Faraos drömmar om de magra korna som åt upp de feta korna?

Josef berättade för Farao om att drömmarna betydde att Egypen först skulle ha sju goda år följt av sju år med missväxt.

Farao tog så starkt intryck av Josef att han lät honom bli ansvarig för att förråd av säd skulle läggas upp så att befolkningen skulle klara av de sju åren med missväxt.

Thomas S Monson, president för Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, har sagt:

”Många fler människor skulle kunna rida ut de stormdrivna vågorna i sitt ekonomiska liv om de hade ett årsförråd av mat … och var skuldfria.

Idag finner vi att många har gjort det motsatta: De har minst ett års förråd av skulder och är matfria.”

Det finns flera anledningar till att lägga upp ett årsförråd.

Man kan råka ut för naturkatastrofer, krig, arbetslöshet osv vilket gör att man antingen inte har tillgång till föda eller har speciellt mycket pengar att köpa mat för.

Idag är många svenskar arbetslösa. Blir du utförsäkrad och besöker ”socialen” så utgår de från att du inte får ligga över existensminimun tre månader tillbaka i tiden.

Det spelar ingen roll om du har räkningar, småbarn som behöver mat osv. Socialen kollar dina inkomster tre månader tillbaka i tiden.

En väninna till en av mina vänner som är ensamstående mamma till tre barn hamnade under existensminimum i tre månader.

Till sist kunde hon inte betala sina räkningar längre utan vände sig till socialen. Där fick hon veta att hon inte kunde vänta sig några pengar på flera veckor.

Dessutom gick de igenom vad hon hade lagt ner pengar på de senaste månaderna och när de fick veta att hon hade betalat för fritids för sina barn så fick hon inte de kostnaderna godkända eftersom en person som uppbär socialbidrag inte får ha sina barn på fritids.

Det hjälpte inte att min väns väninna påpekade att det var just de sociala myndigheterna som i ett tidigare skede hade uppmanat henne att hålla barnen på fritids eftersom barnen hade autistiska drag och behövde en social miljö.

Lyckligtvis så kunde min vän hjälpa henne genom att skänka en del av sitt årsförråd till henne så att hon och barnen kunde få mat för dagen, men samtidigt fick min vän sig en tankeställare: vi behöver inte vänta på en apokalyps för att behöva ett årsförråd, det räcker med sjukdom eller arbetslöshet.

Det positiva med denna händelse är att min väns väninna idag har börjat med att lägga upp årsförråd. Sociala myndigheter kollar dina bankkonton, men de kollar inte hur mycket mat du har hemma!

Kyrkan har lagt upp en hemsida, Provident living som handlar om att förbereda sig för sämre tider.

Vi ska spara pengar, inte dra på oss skulder och naturligtvis lägga upp ett förråd av mat.

Praktiska tips på vad vi ska ha i vårt årsförråd och hur vi ska förbereda och förvara maten finns också med. En del tips visas på YouTube.

Swedishsurvivalist är ett forum för svenskar med survalistintresse. Även de länkar till mormonska hemsidor.

En sida som de länkar till är gjort på privat initiativ av en medlem i kyrkan och innehåller bl a checklistor för vad man ska ha hemma: Läs mer

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi, Hjälpverksamhet, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s