Ett visdomens ord

Ett visdomens ord1 Kor 6:19 Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva?

Detta bibelcitat har tolkats av många kristna som att man ska vara rädd om sin kropp och inte använda droger. I Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga finns nutida skrifter som förtydligar vikten av att vara rädd om sin kropp.

Det finns flera anledningar till att man inte ska använda droger: solidaritet med människor som inte kan hantera droger, risken att man själv blir beroende, oförmåga att ta ansvar för sina handlingar och naturligtvis nedsatt hälsa.

För Sista Dagars Heliga innebär detta att man följer något som man kallar för visdomsordet (Läran och Förbunden Kapitel 89). I detta kapitel står både vad man inte ska bruka t ex tobak och starka drycker och vad som är bra för kroppen t ex säd, örter och druva .

Visdomsordet har i Sverige även inspirerat en initiativtagare till att skapa ett müsli, Müsligubbens fullkost där olika sorters säd och druva bl a ingår. Läs mer

Eftersom kaffe och svart thé inte heller brukas av medlemmar i kyrkan, har andra drycker använts. I USA finns ett thé som kallas för just ”mormon thé”. Detta thé dracks ursprungligen av de amerikanska urinvånarna och spreds till medlemmar av kyrkan. Läs mer

Utah, där ca 70% av invånarna är medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, har i år placerat sig som den näst hälsosamma staten i USA. Läs mer

Även i sjundedagsadventisternas tro ingår ett sunt levnadssätt där man avstår från alkohol och tobak och där många också avstår från kött och koffein.

Studier visar att sjundedagsadventisterna har en mycket lägre incidens av cancer än genomsnittet och en ökad livslängd. Läs mer

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Kyrkans historia, Livet som mormon, Skrifterna allmänt, Tempel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s