Messianska judar

Messianska judar. Det finns ungefär 155 000 messianska judar i omkring 500 församlingar i världen. De är judar som tror att Jesus är Messias. De vill inte kalla sig för kristna, utan de är judar (även om andra anser dem vara kristna).

De anser att kyrkorna har förlorat sammanhanget i Jesu liv, sammanhanget i det han levde i, och det han var född i och dog i. De dyrkar Jesus bärandes Jesus kläder, använder judiskt språk, och judiska seder. De ser sig som en bro mellan judar och kristna.

Mormoner kategoriseras ofta som jude-kristna, fast de är inte messianska judar i den bemärkelsen att de officiellt kallar sig för det, men har också ett judiskt ursprung. Precis som hos de messianska judarna har de kristna mormonerna både judar och hedningar som medlemmar.

Hedningarna adopteras in i den judiska församlingen vid konverteringen, och det är därför som varken messianska judiska församlingar eller Mormonkyrkan erkänner andra församlingars dop/mikveh.

Det judiska (och israeliska) arvet förvaltas, och det handlar inte om att ”bara tro på Jesus”. Medlemmarna i Mormonkyrkan får veta vilken av de 12 stammarna som de tillhör vid den patriarkaliska välsignelsen.

Jag tror att många människor känner att de har en samhörighet med det judiska arvet, och de har lärt sig från sina föräldrar att hålla Guds tio bud, vara snälla och hjälpsamma, hjälpa människor i nöd (även främlingar) mm. Läs mer Läs mer Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, De tolv stammarna, Judendom, Missuppfattningar, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s