Satans barn

Satans barn. När Martin Luther en gång i tiden hävde ur sig att påven satt på Djävulens tron och var hans högra hand, då blev påven så arg på Luther att han kallade honom för Satans son.

De slängde olika Antikrist-tillmälen åt varandra. Vilka gossar alltså. Ibland ser jag sådana uttryck fortfarande nuförtiden bland religiösa.

Vem är då den där Antikrist egentligen? På aposteln Johannes tid hade de nog ansett att det var kejsar Nero som styrde med järnhand. De fyra hästarna i Uppenbarelseboken passar in gå grannländerna med sina soldater på hästar.

Måste det vara Nero som Johannes skrev om? Naturligtvis inte. Förmodligen är Antikrist en man, jude, och en karismatisk och extremt populär statchef och ledare. Kan det vara påven? Nej, han är inte jude.

Kan det vara högsta ledaren i en kyrka? Nej, de är inga statschefer. Just nu finns det inga populära judiska statschefer vare sig i Israel eller någon anman stans.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s