Comma Johanneum

Comma JohanneumComma Johanneum. 1 Joh 5:7-8 har inte alltid sett ut som det gör. Det lades till text som skulle bevisa läran om treenigheten (fast bibelforskare kom på sanningen och har i många fall korrigerat det hela, men KJV har tillägget fortfarande).

Första gången det citeras är på 300-talet, ”Liber Apologeticus”, förmodligen skriven av munken Priscillian of Avila eller hans efterträdare biskop Instantius. Så det skedde någon gång runt 380 eKr.

Den romerska kejsaren Theodosius I regerade som siste kejsare i både den östra och västra delen av riket, och han införde Romersk-katolska kyrkan som statsreligion. Han regerade mellan 379-395.

Innan hans tid hade annan religion och olika kristna kyrkor kunnat existera, fastän med svårighet. De flesta kristna kyrkor är trinitarianer pga dessa händelser, men att säga att man måste vara trinitarian för att vara kristen är helt fel.

Den som är akademiskt ärlig vet detta, och till och med Wikipedia tar upp detta faktum. Mormonkyrkan tar avstånd från Comma Johanneum då det är ett exempel på hur helig text förändrats. Mormonkyrkan anses av bibelforskare vara en kristen kyrka med en alternativ bibeltolkning. Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Avfallet, Forskning och vetenskap, Religionshistoria, Skrifterna allmänt, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s