Mitt Romney

Mitt Romney. I USA Today idag så skriver två kolumnister en artikel om Mitt Romney och hans religiösa tro. De konstaterar att smekmånaden är över för president Obama, och valet 2012 närmar sig. Republikanerna brukar nominera kandidater de har sett tidigare.

John McCain, Bob Dole, George H.W. Bush, och till och med Ronald Reagan hade kampanj och förlorade innan de hade kampanj och vann nomineringen till att bli presidentkandidat. Romney som kandiderade 2008 och förlorade befinner sig i en bättre position nu att kandidera och vinna 2012.

Ett hinder som borde beröra alla Amerikaner är religiös intollerans. Mitt Romneys medlemskap i Mormonkyrkan skadade honom tydligen 2008. Undersökningar visade då att 25-33% inte skulle rösta på en mormonkandidat. Men de skulle inte heller rösta på en muslim, buddhist eller ateist heller, då amerikaner ser på dem med misstänksamhet.

De goda nyheterna är att en amerikansk nationell statistiskt säkerhetställd undersökning av 3000 personer gjorts. Den största faktorn som fick amerikaner att bli negativa mot Romney var just uttrycket ”mormoner är inte kristna”. Men undersökningen visar också att det är okunskap om mormonismen som gör att de reagerar så.

Den visar att personer som känner mormoner och verkligen vet vad de tror på, för dem så har det hela ingen betydelse för de vet vad kristna mormoner tror på. Men de som tror att de vet vad mormonismen står för, men egentligen inte vet så mycket, de är negativa. Det gjordes en test på vad de rent faktamässigt verkligen visste om Mormonkyrkans teologi, och ju mindre folk verkligen visste, desto negativare var de mot mormoner. Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Personporträtt. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Mitt Romney

 1. BDP skriver:

  Men jag tror inte Romney förlorade pga sin religion. Han var väl tyvärr inte en tillräckligt stark kandidat, det satt ju jättelångt inne innan han kunde bli sitt partis kandidat, och han har ju haft svårt att entusiasmera folk i de egna leden. Och även utanför…

  Även om Obama ”borde” ha förlorat om man ser till den usla ekonomin och höga arbetslösheten så brukar ju också oftast sittande presidenter nästan alltid omväljas.

  Ja det dröjer nog innan USA får en Mormonsk president. Men ”nice try”, som de säger där borta. Och det bidrar säkert till att tvätta bort sekt-stämpeln i alla fall. Alltid något.

  Gilla

  • Bahra skriver:

    Ja, så kan det vara. Jag tror inte heller att han förlorade pga sin religion, även om det var ‘uppförsbacke’. Han kom ju faktiskt så långt som han gjorde.

   Nej, jag tror anledningen var att han inte lyckats komma ännu närmare mitten. Det verkar ju ha gått ännu sämre för de som varit starkt höger.

   Svaret verkar med andra ord likna det som händer i Sverige, där både Moderater och Socialdemokrater slåss om mitten. Där verkar alla svar finnas…

   Gilla

 2. BDP skriver:

  Erik Helmerson i DN skriver om Hur Romney fortfarande i media stämplas och tillskrivs vissa egenskaper bara för att han är Mormon: http://www.dn.se/ledare/signerat/usa-valet-fundamentalismen-ar-farlig–inte-trostillhorigheten

  Jag har även sett i de stora svenska tidningarna att de skriver ” vilken tur det inte blev en ”Cowboy” i vita huset, och han utmålas som en krigsivrare, stockkonservativ, osv när han ju i själva verket är ganska liberal och pragmatisk.

  Gilla

 3. BDP skriver:

  Okej Romney förlorade, men det var mycket jämnt, både i riket som helhet , och även i vågmästarstaterna. Inte mycket som skilde.

  Gilla

 4. janne skriver:

  Ja faktiskt.
  Hur ska vi tolka åhörarnas kroppsspråk?
  Modig pastor.

  Gilla

 5. Mormonlady skriver:

  En intressant predikan.

  ”Sermon delivered on Sunday, October 28, 2012, at All Souls Unitarian Church in Tulsa, Oklahoma, by Rev. Marlin Lavanhar, Senior Minister.”

  Gilla

 6. janne skriver:

  Vadhållningsfirmorna har Obama som stor favorit.
  Dom brukar vara duktiga på sådant.

  Gilla

 7. BDP skriver:

  Romney blir upprörd och stormar ut från en radiosändning när programledaren frågar massa om hans tro. Jag kandiderar inte i egenskap av Mormon, säger han irriterat!

  Ett annat mycket omtalat klipp just nu – en söt liten 4-årig flicka är hjärtligt trött på Valkampanjen och på ”Bronco Bamma” och Mitt Romney : http://www.youtube.com/watch?v=OjrthOPLAKM

  Gilla

 8. BDP skriver:

  Det ser lovande ut för Romney om man ska tro detta skrock, att om NFL-laget Washington Redskins vinner sin sista match innan valet så vinner det regerande partiet/preseidenten, men om de förlorar sista matchen innan valet så förlorar det regerande partiet/presidenten.

  Och igår förlorade de sin sista match innan valet. Det ska alltså tyda på att Obama förlorar.
  Detta har slagit in till 100 % i de senaste 18 presidentvalen!!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Redskins_Rule

  Gilla

 9. BDP skriver:

  Enligt Gallup, som haft rätt i 16 av 19 senaste presedientval så leder Romney nu över Obama. http://www.dn.se/nyheter/varlden/gallup-matning-vittnar-om-klar-romney-ledning

  Gilla

 10. BDP skriver:

  Obama har gjort bättre ifrån sig i de sista två debatterna, och varit mer på hugget,  men Romney har inte gjort några direkta misstag heller, och han går nu starkt i flera mätningar.
  kanske han ändå gjort ett gott intryck och många väljare nu äntligen får se honom som en stabil, kompetent kandidat? jag tror han har en god chans att vinna faktiskt.

  Sen var de ju båda på en välgörenhetsmiddag där de lade ned stridsyxorna och skojade och skämtade friskt om både sig själva och den andre. Riktigt roligt faktiskt. Kolla in:
  http://bloggar.aftonbladet.se/usavalet2012/2012/10/under-kategorin-det-markliga-valet/

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Om Romney vinner så kommer jag att få en chock faktiskt. Det är så oväntat bara detta att han ens har blivit republikanernas presidentkandidat.

   Han är först och främst en amerikan. Han är en patriot, tro inget annat. Amerikanska mormoner älskar sitt land bra mycket mer än vi svenskar älskar Sverige. Svenska patrioter är bleka kopior av amerikanska. En del skulle väl kalla amerikanerna för fanatiska i sin patriotism. För en riktig amerikan köper bara produkter som producerats i USA.

   När har vi i Sverige haft en sådan diskussion? Frågar man varifrån produkterna kommer som man köper här i Sverige? Jo, mat förstås, dvs att det är ju bra om det är närproducerat. Men andra saker. Köper vi bilar som är svensktillverkade, elektriska artiklar, datorer osv? En riktig amerikan köper bara saker som tillverkats i USA för då har de gynnat sitt land och inte gjort så att amerikaner blivit arbetslösa.

   De tar upp sådant i det amerikanska valet. Och stackars den amerikan som köper kinatillverkade elektriska artiklar. Dessa amerikaner räknas som svikare då de gjort så att amerikaner är arbetslösa pga detta.

   Gilla

 11. BDP skriver:

  Lite småroligt bildspel med 24 photoshoppade bilder på vad som skulle krävas för att Romney skule vinna valet. Lite småelakt ibland också: (men rumsrent!)

  http://www.cracked.com/photoplasty_455_what-romney-would-have-to-do-to-win-election_p24/

  Gilla

 12. janne skriver:

  Ljus och mörk kanske har med utstrålning att göra.
  När Kain hade dräpt Abel fick han frågan varför hans sinne var så mörkt.
  Ser det mer som ett sätt att beskriva tillstånd.
  Där ljus är färgen vi tar till för att beskriva det goda.
  I himlen är gatorna av guld.
  Om inte detta är bildligt talat så se till att du har med dig ett par bra mjuka skor.

  Gilla

  • BDP skriver:

   Jag förstår fortfarande inte vad 1978 har med Mitt Romney att göra?
   Känns som vi pratar om två helt olika saker?

   Men nästan alla kyrkor var ju segregerade i USA förut. Kanske det inte handlade om att Gud ”ändrade sig” 1978, utan att tiden inte var mogen för en sådan reform av kyrkan  förrän då? Och när tiden var mogen så fick ledningen en uppenbarelse om det? Sen att andra kyrkor ändrade sig ändå, utan uppenbarelser är ju en annan sak, men de styrs ju inte heller på det sättet.

   Gilla

 13. Bdp skriver:

  Janne vad har 1978. Med romneys uttalande en att göra?

  Gilla

 14. janne skriver:

  Problemet är uppenbarelsen 1978.
  Där sägs det att dagen då alla män kan få prästadömet har kommit.
  Med andra ord.
  Vi påstår att hindret var Guds vilja,inte mänsklig tradition.
  Visst var de påverkade av sin tid,liksom vi är av vår tid.
  Men tidsandan och Guds vilja ska nog inte blandas ihop.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Det är snarare som så att Gud inte kan gå fortare fram med sin uppenbarelse än vad människorna hinner med att uppfatta. Vi är alla barn av vår tid, och det är vi människor som inte alltid kan vara och leva så fullkomligt som vi kommer att göra i himlen där Guds vilja kommer att råda till 100%.

   Gilla

 15. BDP skriver:

  Nu har han gjort bort sig ganska rejält. Utmålar alla som röstar på Obama som socialfall som inte förmår ta sig i kragen, och som han aldrig kan lyckas nå fram till:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/USA-valet/smyginspelad-film-kan-kosta-romney-valet_7507596.svd

  http://blog.svd.se/henrikssonsusa/2012/09/18/romney-bakom-lyckta-dorrar-obama-forra-gangen/

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/romney-splittrar-usa_7507470.svd

  Gilla

 16. BDP skriver:

  En artikel om varför Romney – och många andra mormoner – lyckas bra i affärslivet:

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/hemligheten-bakom-mitt-romney_7299697.svd

  ”Det finns en rad orsaker bakom mormonernas – särskilt männens – framgångar inom affärer. En lista skulle kunna se ut så här:

  • ansvar i kyrkan från barnsben.

  • utbildning värdesätts.

  • missionärsuppdrag i utlandet.

  • nykterist.

  • fokus på familjen.

  • kvinnorna är hemmafruar.

  En examen från Brigham Young-universitetet, BYU, i Provo i Utah är heller inte ovanlig.”

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Fast det där att kvinnor är hemmafruar, det är en sanning med modifikation. Många har ett eget litet företag som de jobbar hemifrån med. De kan styra sina arbetstider då och ta hand om familjen samtidigt. De säljer ofta olika varor, produkter och tjänster hemifrån. De skapar arbeten som kan skötas hemifrån på ett eller annat sätt. Kvinnor blir inte så ofta chefer över större företag utan de håller sig till de mindre.. och de jobbar hemifrån precis som jag gör numera 😉

   Gilla

  • Mormonboy skriver:

   Jag gillade den artikeln. Inte speciellt negativ utan är ganska sanningsenlig. Kan påpekas attd et finns många icke-mormoner som går på BYU också. Allt som krävs att den standard som är satt till etik/moral osv hålls. 

   Gilla

 17. BDP skriver:

  Har ni sett denna? En ganska fyndig video där de klippt ihop olika uttalanden av Romney och Obama så det blir en rolig parodi på Rapparen Eminems sång ”The real slim shady”

  http://www.youtube.com/watch?v=bxch-yi14BE  ”The real Mitt Romney”

  Gilla

 18. Magnus skriver:

  Du har så rätt. Finns massor med rasistiska uttalanden bland kristna i historien. Man blir helt skrämd. Det står dock inte i Bibeln till skillnaden vad det gör bland mormonernas skrifter. Det är en väldigt väsentlig skillnad att påstå att Gud har sagt så. Då är själva trosåskådningen rasistiskt til skillnad från om människor är det.

  Gilla

 19. Klabbis skriver:

   Jag ringde och beställde ett ex av papperstidningen och fick det gratis!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s