Mormon Chaplain – en mormon ordinerad av Lutherska kyrkan i USA

Mormon chaplain. Jag säger då bara en sak… ibland tror man att man förstått hur Mormonkyrkan fungerar, men så inser man att allt är friare än man trott. Jag trodde att mormoner inte får lov att vara anställda av andra kyrkor och samfund för att vara präst eller pastor. Men det får de tydligen, och även leda gudstjänster. Där ser man.

Ni förstår, jag trodde att man blev utesluten ögonaböj. Men jag har hittat en mormon som är ordinerad av Lutherska kyrkan i USA, och detta skedde redan 1997, dvs för 12 år sedan. Detta är bra att veta tycker jag. De vet om att han är mormon och han är ordinerad där. Då anser den Lutherska kyrkan där i alla fall att han är kristen.

Jag upptäckte tidigare i år att även kvinnor i Mormonkyrkan får vara sjukhuspräst, fängelsepräst mm, så detta att vara kristen mormon och kvinna innebär att de kan visst vara ordinerad präst eller pastor i ett annat samfund utan att riskera att bli utesluten.

Tyvärr har jag trott på anti-mormonernas information i detta ämne tidigare, och jag blev ett offer för anti-mormonernas desinformation. De påstod att man blev utesluten om man hade dubbla medlemskap i kyrkor/samfund, att man inte kunde jobba som präst eller pastor för ett annat samfund, att kvinnor inte fick vara präst eller pastor överhuvudtaget.

Ja ni vet, ni har ju också hört allt. Ibland blir jag så trött på dessa anti-mormoner, för pga vad de säger så får Medelsvensson en felaktig bild av Mormonkyrkan, och så fortsätter ryktesspridningen även till myndighetspersoner som då tror på anti-mormonerna.

Det blir ju då att anti-mormonerna påverkar de kristna mormonerna så mycket pga sin desinformation, att mormonerna inte vågar ens tro att de skulle kunna jobba som t.ex. fängelsepräst eller sjukhuspräst för ett annat samfunds räkning.

För oron över att bli utesluten gör att de inte vågar. Sen vet jag ju inte om en mormon får som präst eller pastor leda en gudstjänst i ett annat samfunds egna kyrkolokal. Att göra det på en annan plats går ju tydligen bra, dvs på mera neutrala ställen. Mormoner får ju göra det i ekumeniska kyrkolokaler som finns hos militären, sjukhus, fängelser, skolor osv.

Det är faktiskt inte sjysst av anti-mormonerna att skrämma upp både de kristna mormonerna och vanliga Medelsvensson så där, och dessutom skrämma upp myndighetspersoner. Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekumenik, Livet som mormon, Missuppfattningar, Mormoner är kristna, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Mormon Chaplain – en mormon ordinerad av Lutherska kyrkan i USA

 1. janne skriver:

  Helt rätt.

  Gilla

 2. janne skriver:

  På den tiden var vi ca 450 medlemar och ca 120 aktiva.En del att hålla reda på.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Han kanske tillhör gruppen icke aktiva medlemmar. Det är bra att tala om dessa saker, för annars så blir allt så stereotypt. Mormonkyrkan är inte alls som antimormonerna berättar. Folk skulle bli förvånade om de visste hur spirituell/andlig, varm, förstående, och kärleksfull den är. Man kan alltid träffa på medlemmar som inte är på detta sättet förstås, men det kan man träffa på överallt i världen.

   Gilla

 3. janne skriver:

  Vet ej.Kan vara att han bara uteblev.

  Gilla

 4. janne skriver:

  Träffade en mindre aktiv medlem för snart 25 år sedan som hemlärare.Han sade att han var präst vilket också våra papper sade.Tog ett par minuter innan vi förstod att han numera var präst i Statskyrkan.:)
  Men han var tacksam för sin tid i kyrkan eftersom han hade lärt sig be där.
  Finns många olika livsöden.

  Gilla

 5. janne skriver:

  Varför fick JOseph Smith igentligen sig tillsaggt att inte ansluta sig till någon annan kyrka?
  Har detta någon bäring på oss idag?

  Gilla

 6. janne skriver:

  Skulle nog inte hålla med om allt i din kommentar.Men sådan är ju jag.
  Lite konstigt känns det allt att vara aktiv präst i en annan kyrka.
  Fast om du predikar för evangekaler så stödjer jag dig.

  Gilla

 7. janne skriver:

  Vi har kommit långt sedan den första synen.

  Gilla

 8. Mormonlady skriver:

  Det handlar om en persons kulturella och sociala identitet. Om man som vuxen blir medlem i JKK så betyder det inte att man därmed ska behöva hugga fötterna av sig och tappa sin identitet.

  Ett bra exempel är nog alla våra invandrare i Sverige. De som flyttar till Sverige som vuxen från Polen kommer att känna sig polsk fastän hen bor i Sverige. Med hjälp av SFI så kommer hen att lära sig prata svenska med en polsk brytning. De som invandrar till Sverige innan de är 12 år gamla kommer för det mesta att kunna tala svenska utan brytning. Andra generationens invandrare har lättare att känna sig som svenskar, för de är födda i Sverige.

  På samma sätt är det för dem som blir medlemmar i JKK som vuxna. Man behöver också komma ihåg att alla kyrkor är sanna, för de tror också på Jesus Kristus som sin Herre och Frälsare. En kyrka är sann eftersom det är Jesus som är sanningen. Jesus Kristus är huvudet för dem också, inte bara för JKK.

  Mormonkyrkan vet inte allt ännu. Glöm inte 9:e trosartikeln.

  ”Vi tror allt vad Gud har uppenbarat, allt vad han nu uppenbarar och vi tror att han ännu kommer att uppenbara många stora och viktiga ting angående sitt rike.”

  JKK förklarar vidare kring detta:

  ”Gud har genom alla tidsåldrar talat till profeter och andra människor samt i olika tidsutdelningar organiserat sitt Rike. Vi vittnar nu om att detta har skett i sin fullhet i denna tid här på jorden.

  Hänvisningar: Joh. 16:13 ”Sanningens Ande … han skall förkunna för eder vad komma skall.” Mal. 3:1 ”Se, jag skall sända ut min ängel.” Upp. 14:6 ”Och jag såg en annan ängel flyga fram uppe i himlarymden.” Apg. 3:21 ”Vilken dock himmelen måste de hålla intill de tider, då allt skall bliva upprättat igen, varom Gud har talat genom sina forntida heliga profeters mun.””

  Organisationen är återupprättad, det räcker med att titta i Nya Testamentet för att se samma organisation där som det finns i JKK, dvs organisationen är sann. Men all sanning om Guds rike har inte ännu uppenbarats för profeterna. Det är först i Tusenårsriket som detta kommer att ske.

  Alla vandrar mot samma mål, men det tar lite olika lång tid att nå dit. Och vika är vi om vi dömer andra som tror på samma Herre och Frälsare?

  Gilla

  • Viggo skriver:

   Vem har sagt nåt om att döma? Om man är med för att stödja t.ex bevarandet av kyrkobyggnader osv så kan jag förstå det, och det finns säkert anledningar som jag inte känner till men grundkänslan är ju att det är konstigt att vara med i en rörelse som tror på saker vi inte tror på eller tror annorlunda om.

   Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Grunden är samma. Det är en del detaljer som skiljer sig åt i teologin. Organisationen i JKK är helt underbar, har inte hittat dess like sedan NT. Med andra ord, organisationen är återupprättad.

    Men all kunskap är inte återupprättad ännu. Det kommer stegvis, och inte förrän i slutet av tusenårsriket så klarnar allt. Ny uppenbarelse bygger på äldre uppenbarelse.

    Gilla

 9. Viggo skriver:

  Ja såklart eftersom man inte blir utesluten…men fortfarande konstigt att vara medlem i något som tror annorlunda om saker vi tror på.

  Gilla

 10. janne skriver:

  Instämmer med Viggo.Men var och får göra sitt eget beslut.

  Gilla

 11. Viggo skriver:

  Beror på orsak men generellt förstår jag inte varför man ska vara medlem i flera kyrkor/samfund om man vet att vår kyrka är sann.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s