Bekännelseskrifter

Bekännelseskrifter. De allra flesta kristna har förutom Bibeln andra skrifter som auktoritet. Dessa skrifter kallas bekännelseskrifter i de protestantiska kyrkorna. Ett litet antal protestantiska kristna har inga bekännelseskrifter nästan, och det är de protestantiska frikyrkorna. Fast även de har en del, om man rotar lite i det, t.ex. trosbekännelser, psalmböcker, handbok med regler för pastorer.

Katolska kyrkan har Apokryferna i GT och NT och Traditionen från de äldsta kyrkofäderna, och en massa kyrkomöten med start i Nicaea. Ortodoxa kyrkorna likadant. Denna tanke att klamra sig fast vid att ha ”bara Bibeln” är ett väldigt nytt fenomen historiskt sett, och det är kyrkor som har huggit av sina rötter och tar avstånd från de lärdomar som andra kristna har.

Vad har Mormonkyrkan för skrifter som har auktoritet förutom Bibeln? De kallas för Standardverk, och är Mormons bok, Läran och förbunden, och Den kostbara pärlan. Fastän mormoner läser dessa skrifter, så läser de Bibeln precis som andra kristna gör.

Det finns en risk för att kristna tror att det är ”bara Bibeln” pga att de är okunniga. Hur många medlemmar i Svenska kyrkan läser Luthers Stora Katekes och kan den lilla katekesen utantill? Tro det eller ej, men det gjordes på 1800-talet. Bara för att man inte har lust att läsa dem så betyder det inte att de rent teologiskt och läromässigt har auktoritet.

På samma sätt finns det en hel del mormoner som låter Mormons bok, Läran och förbunden, och Den kostbara pärlan ligga på bokhyllan och damma de också. Det är ingen skillnad. De lever sitt liv och tittar i Bibeln ibland när de får lust och går i kyrkan då och då. Själv läser jag ibland i Luthers stora katekes och Apokryferna, för det är intressant och lärorikt. Jag läser även Kyrkofäderna. Vad vore vi utan våra rötter? Läs mer Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Missuppfattningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s