Avdop hos Humanisternas ungdomsförbund

Avdop hos Humanisternas ungdomsförbund. Humanisternas ungdomsförbund gör avdop på hugade personer på Bok och Bibliotekmässan i Göteborg.

En del kristna tycker det är upprörande, andra att det är ganska oförargligt. Den som vill bli avdöpt får sätta sig i en förberedd stol, får en text uppläst som förklarar att man inte längre är döpt, och får sedan dopvattnet symboliskt torkat med en hårtork.

Moderorganisationen Humanisterna står bakom kampanjen men utför inte sådant själva.

Detta är en intressant situation, där de som begärt utträde ur en kyrka vill bli av med allt religiöst.

Mormonkyrkan löser detta teologiskt lite annorlunda än de flesta av sina andra kristna syskon gör. Den som begär utträde ur Mormonkyrkan blir av med precis allt religiöst.

Det är därför som den som vill gå ur Mormonkyrkan, skriver ett utträdesbrev och sedan bokar tid med sin biskop för ett möte. Där lämnas utträdesbrevet personligen. Sedan samtalar de båda lite grand.

Den som senare ångrar sig måste genomgå alla religiösa cermonier igen. Det finns bara ett dop, dopet till Kristus, i Faderns och Sonens och i den Helige Andes namn.

Dopet är dörren in till den kristna församlingen. Mormonkyrkan gör som den gör, för att den har den yttersta respekt och förståelse för dem som ändrar åsikt och inte vill vara med längre.

Det är därför som alla som vill bli medlemmar i Mormonkyrkan måste bli döpta av Mormonkyrkans äldste, oavsett om det är en fd medlem i Mormonkyrkan eller någon annan.

I Mormonkyrkan gör man som judarna gör. Dopet (nedsänkningi vattengraven) är bundet till rabbinen. Det är inte så ofta som en rabbin godkänner en annan rabbins religiösa cermonier. Det tillhör undantaget.

Respekten för de ickekristna yttrar sig på detta sätt, och även att det inte är så mycket religiösa symboler som ikoner, kors, fisk och annat.

Varför uppröra andra i onödan? En del vill tyvärr missförstå det hela, och det gör mig ledsen. Jag hoppas att andra kristna så småningom förstår varför mormoner gör som de gör. Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Missuppfattningar, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s