Svarta pengar

nya sedlarMormonkyrkan gör allt den kan för att förhindra att folk ger svarta pengar till dem. De har en rannsakande intervju som sker två gånger per år. Under en intervjun så frågar biskopen om pengarna ordentligt. Det är hans uppgift att försöka utröna om pengarna som givits är vita. Det är inte så många frågor, inte ett korsförhör i vanlig bemärkelse. Det finns kanske en del medlemmar som tycker att intervjun är lite jobbig.

Alternativet är att göra som man gör i andra frikyrkor, dvs ta emot alla pengar utan att registrera varifrån de kommer. Man vet av erfarenhet att det finns människor med mer tvivelaktig bakgrund som ger av sina stulna pengar i kollekthåven. De vill minska på sin skuld genom att gå till en kyrka och be Gud om förlåtelse, och stoppar sedan ner några femhundralappar i kollekthåven. Efter detta kyrkobesök går de hem och känner att de kan börja om från början i livet. Men pengarna är stulna och ingen förutom tjuven vet varifrån de kommer. Mycket obehagligt.

Vem vet hur mycket av olika frikyrkors kollekt är svarta pengar. Det finns ingen kontroll över vad som skänks, varifrån pengarna kommer ifrån. En botgärning som många kriminella gör när de vill må bättre, är att gå till en kyrka eller annan religiös inrättning och skänka pengar. Dessa personer som lever i skuggsidan i Sverige vill också må bättre ibland. Det tär på deras samvete att leva ett hårt liv. De har också en längtan efter Gud. Men deras pengar är svarta.

De har tagit dem från andra. Tyvärr är det dessa pengar som hamnar i kollekthåven. Dessa blandas med hederliga vita pengar, allt i en enda salig blandning. Ska man bry sig om detta egentligen? Jo, jag tycker det. För pengarna tillhör egentligen någon annan. Pengarna borde betalas till offret, den som blivit bestulen. Och om en kyrka inte har noggrann redovisning av varje krona, så kommer pastorn  och frikyrkans styrelse bara säga att de inte har en aaaaaning. Inga pengar betalas tillbaka. Så sker det ofta i frikyrkor som inte har redovisning varifrån pengarna kommer. Pastorers löner, kyrkobyggnader och annat betalas åtminstone lite grann av svarta pengar, även om det mesta är vita förstås.

Polis och domstol ska kunna kontakta en kyrka eller annan religiös inrättning, och säga att er medlem XX har blivit fälld för ett ekonomiskt brott. Har han eller hon betalat in pengar till er? I så fall vill vi att pengarna skall betalas tillbaka snarast möjligt. Vilken frikyrka kan ställa upp på detta? Inte många i alla fall. Mormonkyrkan både kan det och gör det. Mormonkyrkan samarbetar fullständigt med de myndigheter som finns i det land som den är etablerad i. Detta beteende saknas ofta i andra kyrkor. Det är inte klokt, tycker jag.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi, Livet som mormon, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s