Liknelsen om Örnen

Golden EagleEn man gick genom skogen för att söka någon fågel av intresse som han kunde hitta. Han fångade en ung örn, tog hem den och lade den bland sina höns och ankor och kalkoner och gav kycklingen mat att äta trots att det var en örn, kungen av fåglar.

Fem år senare kom en naturforskare för att träffa honom, och efter att ha passerat genom hans trädgård, sade, att fågeln är en örn, inte en kyckling. ”

”Ja,” sa ägaren. ”Men jag har tränat den till att vara en kyckling. Det är inte längre en örn. Det är en kyckling, trots att den mäter fem meter från spets till spets på sina vingar.”

”Nej,” sade naturforskaren. ”Det är en örn fortfarande, den har en örns hjärta, och den kommer att flyga högt högt upp i himlen.”

”Nej,” sa ägaren. ”Den är en kyckling, och det kommer aldrig att flyga.”

De enades om att testa den. Naturforskaren tog upp örnen och sade till den, ”du hör till himlen och inte till denna jord, sträck ut dina vingar och flyg.” Örnen vände sig hit och dit och sedan tittar den ner, såg kycklingarna äta sin mat, och han hoppade ner.

Ägaren sa, ”Jag sa ju att det var en kyckling.”

”Nej,” sade naturforskaren. ”Det är en örn. Ge den en chans i morgon.”

Så nästa dag tog han den till husknuten och sade, ”Örn, du är en örn, sträck ut dina vingar att flyga.” Men återigen ser örnen kycklingarna få utfodring, så hoppade den ner och utfodrades tillsammans dem.

Ägaren sa, ”Jag sa ju att det var en kyckling.”

”Nej, hävdade naturforskaren.” Det är en örn, och den har fortfarande en örns hjärta. Ge den en chans till, och den kommer att flyga i morgon. ”

Nästa morgon steg han upp tidigt och tog med örnen utanför staden, bort från husen till foten av ett högt berg. Solen höll på att stiga, gled upp på berget som glimmade som av guld, och Örnen glittrade i glädje av denna vackra morgon.

Han lyfte örnen och sade till den”, Örn, du är en örn. Du hör till himlen och inte denna jord. Sträck ut dina vingar och flyg.” Örnen såg sig omkring och darrade som om nytt liv skulle komma in i den. Men den flög inte. Sedan fick naturforskaren den att se direkt på solen. Plötsligt sträckte den ut sina vingar och skrek som en örn, och så flög den iväg.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Tänkvärda ord och berättelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s