Fritt möte i Mormonkyrkan

En av de saker som gör att jag tycker speciellt mycket om Mormonkyrkan, är att oavsett vart i världen man besöker ett kapell och går på ett möte så ser de lika dana ut: Man vet vad man får. Det är struktur och ordning, och jag är en vän av ordning. Jag vet att när någon går fram och ber eller talar, så flipprar inte personen ut i oredigheter.

Jag har lite dåliga erfarenheter från andra kyrkor, när pastorer eller präster släpper fältet fritt på mötena. I mormonkyrkan sker det en gång per månad när det är fastesöndag, dvs idag. Då får vem som helst gå fram och vittna om sin tro på Jesus. Man behöver inte ens vara medlem för att få lov att göra det. Det brukar fungera bra. Men ett par gånger i början, när jag var en ny medlem, då fanns det en äldre man som var sjuk på något sett psykiskt. De äldre medlemmarna kom ihåg honom innan han blev som han blev, men då jag träffade honom var det inte jättebra precis. Man fick ta honom för den han var. En gång per månad räckte, och han skulle prata varje gång. Det gjorde mig nervös.

Tänk er de kyrkor och samfund som har fria möten varje vecka, och kanske flera gånger per vecka. Det finns en grupp människor som verkligen vill upp på podiet. Tro mig. De ska dit upp till varje pris. Varje gång en präst eller pastor släpper mötet fritt dyker de psykiskt sjuka upp och talar. Nu menar jag inte vanlig depression eller nedstämdhet, utan sådana som är förtidspensionerade för psykisk sjukdom. De går på behandling hos doktor och allt annat.

Det är därför jag tycker om ordning och reda. Jag tycker inte om att sitta på nålar och vara orolig. För jag blir verkligen orolig om vem som helst får gå fram. Det är inte jag som behöver ha kontroll över läget, men prästerna eller pastorerna behöver det. Jag vill sitta i lugn och ro och njuta av den Helige Andes närvaro och känna Guds tilltal till mig. Om jag är på helspänn så går det inte. Dagens möte gick bra. Tack och lov!

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s