Att bli döpt i Mormonkyrkan

Alla som vill bli medlemmar i Mormonkyrkan behöver bli döpta, oavsett bakgrund. Jag tror vid det här laget att detta är ganska välkänt. Oavsett om folk kommer från andra kristna kyrkor eller inte är döpta alls tidigare, så genomgår alla samma dopritual. Alla behandlas lika. Dopet är dörren in i kyrkan, till att bli medlem. I andra kyrkor är det inte så, utan spädbarnsdöparna brukar acceptera dopet mellan varandra, och de troendedöpta protestanterna (omvändelsedop) accepterar varandra.

Fast alla spädbarnsdöpta kristna måste genomgå en dopcermoni ifall de vill bli medlem i en protestantisk kyrka som har troendedop. Så det finns redan ett visst mått av selektering av grupper pga olika dopsyn, så Mormonkyrkan är inte ensam om att göra som de gör. Problemet är att Mormonkyrkan inte accepterar andra troendedöptas dop i Protestantiska kyrkor.

Katolska Kyrkan uttalade sig år 2001 att de inte accepterade Mormonkyrkans dop som giltigt pga att kyrkan döpte folk som redan var döpta, dvs att det fanns något ”mer” i Mormonkyrkans dop än i det katolska dopet. Och detta kunde inte accepteras av Vatikanen. Detta uttalande fick fart på en del katoliker, protestanter, och ortodoxa, som genast högljutt skrek att Mormonkyrkan är en sekt, för påven accepterar inte dem.

Men nu kommer det intressanta … det var inte det som påven sa i och med att dopet inte blev godkänt. Han tyckte inte om att det blev omdop. Bara det. Men Biskop George H. Neiderauer, som ledde Katolska Kyrkan i Salt Lake City då år 2001, sade att Vatikanens beslut ”inte skulle bli förstått som vare sig dömande eller mätande av en andlig gemenskap mellan Jesus Kristus och Mormonkyrkan.”

Med andra ord, Vatikanen har inte uttalat sig om mormoner är kristna eller ej, utan bara att de inte accepterar Mormonkyrkans dop. Vatikanen är emot omdop, oavsett vid vilken ålder dopet skett. Och sk omdop (sett ur Vatikanens synvinkel), gör alla troendedöpande kyrkor sig skyldiga till.

Så jag kan inte se att det ens finns skäl att vara så upprörd över att Vatikanen inte accepterar Mormonkyrkans dop just nu, för det verkar som om de i alla fall i praktiken behandlar dem som lite lätt ”exotiska” kristna som ställer upp för Katolska Kyrkan när det väl gäller. Och detta är en bra början. Själv vet jag inte om dopdiskussionen någon gång kommer att bli löst, men det är inte heller mitt problem eller bord. Fast om vanliga kristna i olika kyrkor skulle kunna bete sig mot Mormonkyrkan som deras högsta ledare internationellt gör, ja då vore en del problem ur världen ganska fort. Det vore faktiskt riktigt trevligt i så fall. Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon, Missuppfattningar, Mormoner är kristna, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s