H eller B

När jag jobbade som musiklärare så brukade det inte dröja länge förrän mina elever kom viftandes med något musikstycke de valt ut som de ville spela. Så länge som vi höll oss till svensk musik gick det bra, men om det handlade om internationell så blev det konstant diskussioner om H eller B. I Sverige heter den vita tangenten som finns till vänster om C på pianot, H. Men på internationella musikstycken heter den B. Gissa om jag har haft ändlösa samtal om detta, och ändå så blandade eleverna ihop det. Konstant. Så jag brukade berätta om den tyske munken som råkade ha lite slarvig handstil, och förr i tiden såg ”b” och ”h” nästan lika dana ut. Munken kunde kopiera musik, men han kunde inte spela. För hade han kunnat spela och läsa noter, då hade han inte blandat ihop det hela. Min pappa visade mig gamla noter, och där skrev de ut allt med bokstäver. Rackarns munk att strula till allt. Detär lika dant med teologi. Folk som inte vet tillräckligt blandar ihop begreppen.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Konstnärlig verksamhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s