Staten bestämmer

Jag läser i Dagen att en hel del biskopar protesterar mot att ledande personer inom Svenska Kyrkan gett efter för politiska och mediala påtryckningar och låtit statens äktenskapssyn bli normerande för kyrkan – då tänker jag på Romarriket och kejsar Konstantin som bjöd in till ekumeniskt kyrkomöte i Nicaea sommaren 325 eKr. På den tiden var det hot om dödsstraff eller landsförvisning ur Romarriket om man vägrade att inrätta sig i ledet. Det kom ca 300 biskopar och diakoner till kejsarens palats av ungefär 1800. Många av de närvarande på mastodontmötet som varade i flera månader ändrade åsikt när de väl slapp ur Konstantins klor. Då blev de och alla andra kyrkliga ledarna i hela Romarriket förföljda av den romerska statsmakten, och de som hann undan flydde utanför Romarrikets gränser, de andra blev dödade. Ett fåtal lydde Konstantin och kyrkorna insatte nya Konstantintrogna ledare. Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Religionshistoria. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s