Mormonprofeten

Det finns så många missuppfattningar om mormonprofeterna att jag bara tänker nämna de viktigaste. Folk tror att profeten är högsta chefen i kyrkan. Fel, det är en grupp på 15 män som bestämmer gemensamt.

Folk tror att profeten får lov att bestämma över medlemmarna. Fel, för jag bestämmer själv allt om: studier, jobb, vänner, man, boende, kläder, hobby, semester, resor, mat osv. Jag och andra mormoner bestämmer själv, och varken profeten eller andra lägger sig i. Vi är fria i våra liv.

Det finns några få regler i kyrkan som överenstämmer med hur många andra kristna lever sina liv. Kvar av alla regler finns bl a det här med kaffe, té och Mormons bok. Jag vet att svenskar älskar kaffe och té – fast jag vill inte dricka det – respektera mig och andra för vårt val.

Jag vill inte ha hjärtklappning och stresskänslor mer, och vill inte få en kaffekick. Kvar är Mormons bok som är en intressant historiebok om olika folkslags öden och äventyr. Om Jesus kunde gå på vattnet så kan detta vara sant också.

De olika mormonprofeterna är inte alltid överens, inte heller apostlarna, detta sker väldigt sällan faktiskt. De är som vanligt folk, de har olika åsikter om hur kyrkans angelägenheter ska skötas. Så småningom så kommer de 15 männen överens, precis på samma sätt som andra kristna gör – genom bön, fasta och studier i Guds Ord.

Medlemmarna är inga zoombies som styrs som marionetter. Framför allt är mormonprofeten en vanlig ofullkomlig människa med fel och brister, och varken han eller kyrkan är fullkomlig. Kyrkan består av ofullkomliga medlemmar.

När jag då läser att vissa fd medlemmar stängt av sig mentalt och sedan blivit vansinnigt arga över sitt beteende och hoppat av Mormonkyrkan – kunde de då tänkas ta ett eget ansvar för sina egna reaktioner och inte projicera det hela på andra stackars mormoner som beter sig normalt och behåller sina vänner och familj som inte är mormoner?

Om man är en ny medlem och sedan börjar att bara umgås med mormoner – vems fel är det? Skyll inte på andra mormoner i alla fall. Kyrkan uppmuntrar oss till att behålla vårt gamla nätverk, inte att bryta med det.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon, Missuppfattningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s