Kristen sekt får stor framgång med statens hjälp

Det fanns åtminstone 1800 biskopar i den kristna kyrkan men bara ca 300 blev inbjudna till Nicaea år 325 e Kr. Eusebius försvarade arianismen och Athanasius sin egen teologiska ståndpunkt.

De drygt 300 biskoparna kunde inte enas. Då klev kejsar Konstantin in på scenen och ställde sig på Athanasius sida och tvingade biskoparna till lydnad. Han gjorde det genom att hota biskoparna.

Om de skrev på skulle de bli inbjudna till kejsar Konstantins 20 års firande, och om de vägrade skulle det bli omedelbar landsförvisning.

Nästan alla biskopar skrev på pga hoten, förutom 17 ihärdiga arianister. Man vet att många biskopar som skrev på ändrade sig och drog tillbaka sitt stöd till kejsar Konstantin och Athanasius när de kom hem till sina hemförsamlingar.

Konstantin landsförvisade alla biskopar som stod för arianismen, även sin vän Eusebius.

Intressant att notera är att kejsar Konstantin blev döpt av Eusebius, arianistisk biskop, mot slutet av sin livstid, så man vet inte om detta dop var Konstantins sätt att visa att han ångrade vad han gjort kyrkan, eller om det bara var en politisk manifestation.

Oavsett vilket, så är det stora antalet av kristna kyrkor kidnappade teologiskt på grund av vad kejsar Konstantin och efterföljande kejsare i den romerska staten gjorde. Det var en militärdiktatur, och kejsarna var tyranner.

Det fanns ingen som helst frihet för tanken eller demokrati. Majoriteten av alla biskopar ville inte landsförvisas eller dö, för det skulle bli straffet om man inte tyckte som kejsar Konstantin.

Han var en religionsstiftare som med hot, slag, tvång, landsförvisningar, terror och dödsdomar drev igenom sin teologiska syn på saken.

Konstantin kidnappade den äkta kristendomen och lät en mindre kristen sekt vinna. De kristna som trodde liknande Mormonkyrkan var i stor majoritet i början av 300-talet.

Förfallet av kristendomen började efter apostlarnas död, men tog riktigt fart då kejsar Konstantin grep in med sin makt.

Att kalla Mormonkyrkan för en sekt är helt fel teologiskt, då de står för den ursprungliga kristendomens tro och teologi.

Tyvärr är det så att majoriteten av kristna kyrkor är sekter (Romerskt Katolska Kyrkan, Protestantiska kyrkor, Ortodoxa kyrkor mm), ursprungna ur kejsar Konstantins militärdiktatur.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Avfallet, Religionshistoria. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s