Arvstvist hos mormonerna

Tiden innan Joseph Smith mördades var en orolig tid för de kristna mormonerna. Smith var kyrkans första profet, och undervisade de tolv apostlarna och presidentrådgivarna mycket.

Han kände att hans tid snart var ute, och förklarade för dem att apostlarna innehade alla de andliga nycklarna gemensamt. När väl profeten dog så tog två män till orda, den som var förste presidentrådgivare plus ordföranden bland apostlarna.

En stor majoriteten i kyrkan upplevde att det var ordföranden bland apostlarna som profetmanteln hade fallit, och som nu skulle ta vid där Smith slutade. Så blev Brigham Young, ordföranden bland apostlarna vald till ny profet.

Smith hade undervisat att apostlarna i grupp innehade de andliga nycklarna, inte var och en enskilt, allt för att en enskild ledare inte skulle kunna starta en egen ny kyrka.

Trots detta så var det några som inte lyssnade till Smiths undervisning utan startade en egen ny kyrka, och gjorde alltså precis det som inte var tillåtet, då ingen enskild apostel innehade alla andliga nycklar.

Smith hade även uttryckt förhoppningar om att hans söner skulle i framtiden få inneha någon slags ledarpost i kyrkan. Det finns många olika ledarposter, t.ex. profet, profetrådgivare, apostel, de sjuttio mm.

Vilkoret för att få lov att bli en ledare, har alltid varit att ta till sig profeten Joseph Smiths undervisning om kyrkan, annars så fick man inte bli ledare, det var villkoret.

Tyvärr så var det en liten grupp som ville ha en av Smiths söner som profet, fastän sonen inte lyssnade på sin faders undervisning. Också detta var sorgligt.

Hade han stannat kvar i Mormonkyrkan så hade han med stor sannolikhet blivit åtminstone en av de sjuttio, ja kanske även en apostel eller profetrådgivare.

Misstaget han gjorde var att ta för givet att platsen som profet skulle bli hans, för det har aldrig fungerat så i kyrkan.

På grund av att han inte fick lov att bli profet, så startade han tillsammans med några vänner en egen kyrka, tvärt emot sin faders undervisning.

Dessa utbrytargrupper ur Mormonkyrkan gjorde något som profeten Joseph Smith inte tillät, för det var inte OK att dela kyrkan i olika fraktioner.

Dessa utbrytargrupper är inte mormoner då de inte följde Smiths lära helt. Detta gäller även idag. Det är apostlarna som grupp som innehar de andliga nycklarna, inte en enskild person.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Joseph Smith, Kyrkans historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s