Pre-Nicaea kyrkor

Det finns kristna kyrkor som inte accepterar någon av alla de koncilier (kyrkomöten) som hållits efter Jesu 12 apostlars död. En av dessa kyrkor är Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (a.k.a. Mormonkyrkan).

Det påstås bland en del av profeten Joseph Smiths meningsmotståndare, att Smith ansåg att dagens moderna kyrkor var ”Djävulens kyrka.” Men detta är långt ifrån sanningen.

Det Smith reagerade på var de politiskt styrda koncilierna, med början i Nicaea år 325. Koncilierna var av ondo då de styrdes av romerska kejsare, med början av kejsar Konstantin, och den som inte tyckte som kejsaren hade att välja mellan landsförvisning eller en dödsdom.

Det fanns inga kompromisser eller dialog. Det enda som gällde var diktatorns vilja som skulle ske – eller dö.

Konstantin uppfann den moderna kristendomen, som är en blandning mellan romarrikets dåvarande religion plus kristendomen. Kejsar Konstantin ansåg sig vara en ny religionsstiftare, och han styrde religionen på samma sätt som han styrde sin arme och hela romarriket.

I stort sett ingen ville dö frivilligt, då det hade gått ett tag sedan kristna var martyrer. De hade blivit bekväma. Det är koncilierna som de kristna mormonerna reagerar på, inte de kristna i alla olika kyrkor.

För vem är egentligen riktigt beredd att dö för sin tro? En del blir martyrer, men de flesta vill nog allra helst undvika detta.

Ingen av dessa alla dessa biskopar och diakoner anade nog vilka konsekvenser det skulle bli av deras beslut att till varje pris undvika att bli martyrer.

Även vi behöver tänka på vad våra beslut innebär för andra människor långt i framtiden. Gör vi något som kommer att hjälpa dem? Och inser vi att de beslut vi gör idag, alltid får konsekvenser för morgondagen?

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Avfallet, Joseph Smith, Kyrkans historia, Religionshistoria. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s