Mormonerna dansar

Det är inte som förr, nu i Mormonkyrkankyrkan. Förr så dansades det för fullt i Mormonkyrkan, och skandalerna duggade tätt när gudfruktiga kristna i andra samfund förfasade sig över mormonernas frigjordhet och omoral då de dansade.

På den tiden ansågs dans vara en synd och en styggelse, då passion, lust och omoraliska tankar var förknippat med just dans.

På grund av detta tog de andra kristna samfunden avstånd från Mormonkyrkan, då dans var ett djävulens påfund enligt dem.

Och så spreds ryktet att Mormonkyrkan var ledd av djävulen, och detta rykte fortsätter ännu idag, men de har hittat på andra argument numera då dans blivit allmänt accepterat för det mesta.

För om ett rykte en gång har uppstått, då är det inte lätt att få stopp på det, även om det inte är sant. Mormonerna ansågs vara omoraliska, världsliga, lustfyllda, syndiga, ledda av djävulen, vargar i fårakläder, inte kristna, och skulle förpassas till helvetet till varje pris.

Mormonerna var tacksamma mot Gud som hade skapat oss människor och gett oss kroppar som en gåva nu i vårt dödliga tillstånd.

Vi skapades till att få lov att uttrycka oss via våra kroppar, och att det vore en synd att gräva ner våra talanger även om risken fanns att talangerna användes fel. Dansen främjade social samvaro och gav glädje, närhet och gemenskap.

Mormoner älskar fortfarande dans, ända från kyrkans början, även om tonåringarna är lite blygare numera.

Då, på mitten av 1800-talet, så dansades det mycket och länge, och alla kristna mormoner var tvugna att lära sig att dansa. Det startades dansskolor i nästan alla skolhus, så det fanns en risk att andra skolämnen försummades ibland.

Mormonkyrkans predikomöten (gudstjänst, dvs sakramentsmötet) började och avslutade med bön, och så dansade de emellan de olika predikningarna, och det var en fantastisk kombination med religion och nöje och att ha roligt. Även profeten, apostlarna och biskoparna dansade och hade roligt.

Så med denna gamla tradition i åtanke så beslutades 1994 i Utah att Square Dance skulle bli Utah’s officiella folkdans. Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Kyrkans historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s