Romarrikets statskyrka

Vem kommer ihåg nuförtiden att Kejsar Konstantin var en regent i en militärdiktatur. Han lade sig i allt, även det religiösa livet. Han dödshotade folk till lydnad.

Runt den 25 december firades ”Dies Natalis Solis Invicti” (”Födelsedagen för den oövervinnerliga solen”). Den oövervinnerliga solen är en översättning av Sol Invictus, som är namnet på guden som föddes.

Kejsar Konstantin var högste ledare i romarrikets statskyrka. Denna fest byggde på en tidigare religiös tradition och fest i romarriket, Saturnaliafesten, som firades först den 17 december men sträcktes senare ut en hel vecka till och med den 23 december.

Den introducerades ca 217 f.Kr. för att höja moralen hos medborgarna efter en förkrossande militär förlust.

Han fick en idé om att införliva kristendomen i sin religion, men han insåg att det kunde bli problem pga att det fanns så många olika kristna teologiska tolkningar inom kristendomen.

Konstantin bestämde sig för att kalla till ett möte med de kristna ledarna i hela riket. Han sände ut en order om att de var tvungna att närvara.

Mötet hölls i hans kejserliga palats under sommaren år 325 under flera månader. Det kom 318 st biskopar, präster och diakoner av de ca 1800 som det beräknas ha funnits.

De kristna försökte förmå Konstantin att förbjuda soldyrkan, men det blev tvärt om. De kristna tvingades att acceptera att fira gudasonen Jesu födelsedag då istället.

Det fanns flera olika teologiska tolkningar på hur Gud Faders, Jesus Kristus och den Helige Ande hörde ihop. Konstantin tog ställning för den tolkningen som var i minoritet, och han krävde att majoriteten skulle böja sig och lyda.

Annars fick de en dödsdom eller tvingades att gå i exil, i landsflykt. Minoriteten vann pga dödshotet från Konstantin, och så blev treenigheten den accepterade tolkningen. Det blev även förbjudet med celibat för prästerskapet.

Senare, år 363 på kyrkomötet i Laodicea förbjöds de kristna att ha lördagen som helgdag (sabbat) av romarrikets ledarskap.

De kristna var tvugna att fira helgdag på söndagar, allt för att ta avstånd från judarna och de judiska traditionerna de haft. De kristna uppmuntrades att arbeta på lördagarna istället.

När man studerar kyrkohistoria, så ser man att den Katolska Kyrkan som uppstod år 325 egentligen var en sammanslagning av romarrikets tidigare religion och kristendomen. En del behölls och en del slängdes bort.

Jag tror att Kejsar Konstantin uppfattade sig som en religionsförnyare som ville ha ordning och reda och enhet och fred i sitt rike. Romarriket var hans och hans ättlingars. Devisen var: Lyd kejsaren eller dö.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Avfallet, Religionshistoria. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s