Dubbla medlemskap

Läste i Smålandsposten igår, den 5 juni, en stor artikel om Mormonkyrkan som var på en hel sida. Där står det precis som jag hävdat, att det är fullt möjligt att behålla sitt medlemskap i Svenska Kyrkan när man blir medlem i Mormonkyrkan.

Dubbla medlemskap är tillåtna i Mormonkyrkan, och man straffas inte på något sätt som medlem. Det som inte är så bra dock, är om man blir döpt i en annan kyrka när man redan är medlem i Mormonkyrkan. Då finns det risk att man blir utesluten (kyrkan kan använda det som ett skäl om de vill).

Men om man inte går ur sin barndomskyrka på grund en eller annan orsak, och sen går med i Mormonkyrkan, det är inga problem då alls.

Det funderas en del i kyrkor och samfund om hur vanligt det är att medlemmar dubbelanslutna. En del blåögda tror att man inte får det och de agerar andlig polis och ska tala andra medlemmar till rätta.

Andra bryr sig inte. En tredje grupp är de dubbelanslutna (eller ännu flera anslutningar). De dubbelanslutna är förhållandevis många bland aktiva kyrkogångare faktiskt. Själv är jag medlem på flera ställen, gillar ekumenik, och min absoluta favoritkyrka är Mormonkyrkan.

Läste att Ulf Ekmans son Jonathan Ekman ställer upp i kyrkovalet och står på andra plats på listan i hemmförsamlingen Ärentuna i Uppsala. Han har varit medlem i Svenska Kyrkan i hela sitt liv.

Mig veterligen så är nog hela släkten Ekman fortfarande medlemmar där, oavsett allt i Livets Ord. Fler än man tror är medlemmar både här och där, och den som inte förstått detta har inte sett och hört nog mycket inom kristenheten. Problemet kommer om man måste utesluta folk, och det sker sällan i frikyrkorna.

Det är inte så ofta prästen eller pastorn som kräver att de ska tas bort från medlemsförteckningen, utan en eller annan bister gamling som ska hålla räfst och rättareting. Fullkomligt hopplöst. Stackars den präst eller pastor som tvingas av kyrkans styrelse att ringa sådana samtal. Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekumenik, Missuppfattningar, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s