Att lägga till skrift

På en hel del ställen på internet så vill kritiker upplysa allmänheten om att mormoner inte är kristna. De anser sig ha rätten att uttala detta så kategoriskt och dömande pga att Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga har fler böcker än bibeln.

Vad ska jag säga om detta? Godag yxskaft?! Hur kort minne har vissa kristna? Många samfund har en Kyrkohandbok – Gudstjänstboken, och i vissa samfund är den fastställd och följs till punkt och pricka, och i andra är den mer en rekommendation.

Först och främst…när aposteln Johannes skrev sin uppenbarelse, så fanns inte bibeln, och det han skrev i slutet på Uppenbarelseboken kan bara hänföras till den. Det går inte att lite käckt som anti-mormonerna gör, hänvisa till slutet på Uppenbarelseboken och säga att det ska gälla hela bibeln.

Visst, en del kristna vill att varningen om att ”lägga till” ska gälla hela bibeln, men Johannes menar inte det. Och på grund av detta faller argumentet som anti-mormonerna har. Bibelns egna interna bevis överbevisar anti-mormonerna.

Varje gång ett samfund eller flera, tillsammans eller var för sig, fastställer en skrift, så har de lagt till något. Det finns då mera skrift förutom bibeln. Sanningen är att det finns många skrifter som ”lagts till,” och präster och pastorer vet om det, även religionsvetare och teologer. De är inte dumma och naiva, och de vet.

Men de använder trots detta argumentet att mormoner inte är kristna då de har mera skrift förutom bibeln. Det är fula knep som de kör med, och de räknar kallt med att vanliga olärda eller halvlärda kristna medlemmar litar på dem blint, och inte ifrågasätter dem, trots att de ljuger.

Det finns en hel del förutfattade meningar om vad för slags bibel som Mormonkyrkan använder som officiell skrift. I USA så används King James Version och i Sverige används Folkbibeln. Med andra ord vanliga biblar som kristna i många andra kyrkor och samfund använder. Inga specialbiblar.

Mormonerna har några skrifter till, tex Mormons bok (som definitivt inte kallas för Mormonbibeln) och Läran och förbunden och Den kostbara pärlan. De är komplement till bibeln, vår läromässiga grund, sk standardverk som officiellt antagits av kyrkan.

Katolska kyrkan har bla Apokryferna (+ massor med andra skrifter). I Svenska Kyrkan talar man om ”grundläggande dokument” och om ”den läromässiga grunden”, och det är många skrifter som antagits officiellt:

Svenska Kyrkans Bekännelseskrifter/Konkordieboken (Apostoliska trosbekännelsen, Nicenska trosbekännelsen, Athanasianska trosbekännelsen, Augsburgska bekännelsen, Augsburgska bekännelsens apologi, Schmalkaldiska artiklarna, Traktaten om påvens makt och överhöghet, Luthers stora katekes, Luthers lilla katekes, Konkordieformeln) men ej förorden till den tyska Konkordieboken, 1878 års katekesutveckling, Uppsalabekännelsen 1909, Kyrkornas Världsråds konstitutioner paragraf 1, Svenska Kyrkans officiella svar på Lima-dokumentet ”Baptist-Eucharist-Ministry”, Biskopsmötets brev i viktiga teologiska frågor, Överenskommelsen mellan Svenska Kyrkan och Oberoende Filippinska Kyrkan, Borgådeklarationen 1996, Den Svenska Psalmboken (1986), Den Svenska Kyrkohandboken I-II (1986), Den Svenska Evangelieboken (2003), En Liten Bönbok (2006).

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s