Noceboeffekten – en kraft att räkna med

Vad händer om människor medvetet använder sig av noceboeffekten? Noceboeffekten är placeboeffektens onda tvilling, med en lika stor negativ kraft och förmåga till att skapa sjukdom och död, som det finns positiv kraft och förmåga till att skapa hälsa och liv med placeboeffekten.

Om du uppträder neutralt, men vänligt och empatiskt, och talar lugnt med uppmuntrande och positivt laddade ord, då sätter du igång placeboeffekten, och dina ord kan ge helande, hälsa och liv, och lyfta en person ur sin misär.

Om du uppträder neutralt, men ovänligt och bryskt, och talar kortfattat och med negativt laddade ord, då sätter du igång noceboeffekten, och dina ord kan ge sjukdom, ohälsa och död, och dra ner en person i misär.

Placeboeffekten och noceboeffekten blir starkare ju mer auktoritet personen har som talar. En läkare har högre auktoritet än en sjuksköterska, och hans ord väger mycket mycket tyngre, och effekten mycket mera tydlig. Läkaren måste verkligen vakta på sina ord, varje ord.

Lika dant är det inom religionens område. Om en pastor, präst, religionslärare, teolog, religionsvetare, religionshistoriker, psykolog, psykiatriker mm uttalar sig, så måste de vakta på sina ord. Det går att skrämma upp folk så att noceboeffekten sätter igång, så folk utvecklar psykoser, depressioner, ångest, sjukdomar och annat.

Allt detta för att de tror på dem. Om de säger att det är farligt att vara i vissa religiösa grupper och gemenskaper, då tror folk det, och noceboeffekten sätter igång med sjukdom och trauma som följd. Att majoriteten av den religiösa forskarvärlden säger motsatsen, det bryr de sig inte om. Det finns inga tankesystem eller ideologier som gör att man blir psykiskt sjuk eller fysiskt sjuk.

Religiösa ledare kan göra folk sjuka genom att tala om meningsmotståndaren på ett negativt sätt. Förr brukade de skrämmas och kontrollera folk genom att tala om helvetet, numera gör de det genom att tala om minoritetsreligioner, genom att benämna dem som sekter och kulter, och de gör det ofta genom media.

Alla religioner har en fredlig och en krigisk sida. De människor som fokuserar på det fredliga mår bra, och de som fokuserar på det krigiska mår dåligt. Alla religioner innehåller båda delarna. Man kan må bra eller dåligt i alla religioner, allt beror på en själv och vem man bestämmer sig för att lyssna på.

Fyller man huvudet med negativa och kritiska saker får man skylla sig själv. Detta är det första steget mot att man själv raserar sin religiösa tro, och man tvingas att börja att söka på nytt igen något annat att tro på. Man konverterar eller blir ateist. Ateisten har avskaffat Gud och tror på sig själv.

Om man stänger öronen för negativt prat, så behåller man sin religiösa tro. Valet och ansvaret är vårt eget. Vill man sluta upp med att vara kritisk mot andra kristna grupper och andra religioner, och se allt positivt och gott som Gud gjort och talat, och samtidigt fortfarande vara kristen och tro på Jesus precis som det var överenskommet bland de första kristna, ja då blir man en kristen mormon.

Ingen kräver att man hoppar av från sitt förra ställe om man blir en kristen mormon. Och gör man det ändå så gör man det för att man vill, skyll inte på Mormonkyrkan. Det går att vara lojal mot Mormonkyrkan och samtidigt ha kvar sitt medlemskap på det förra stället. Det går att älska mer än en kyrka, och handling säger mer än ord.

Livet blir vad man gör det till, och vill man bli med i ett kristet nätverk med utbyte av tjänster och gentjänster, då går man med där. De diskriminerar ingen och är vänliga. Den som vill har naturligtvis rätten att gå ur gemenskapen, men personen kan inte räkna med att ändå få ta del av fördelarna som medlemskapet ger. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s