Gudomlighet

Det finns så många missförstånd om Gud och Gudomen när det handlar om Mormonkyrkan och dess teologi. När jag läste vad katolikerna tror att mormonerna tror, då är det hårresande.

I bästa fall handlar det om obetänksamhet pga att det kan kännas främmande för en annan kyrka att förstå Mormonkyrkans teologi. I sämsta fall handlar det om medveten spridning av felaktig information, allt för att svärta ner Mormonkyrkans rykte.

Vad säger då katolikerna om mormonerna…

”Fadern och Sonen och den helige Ande är enligt Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagarnas Heliga inte tre personer, i vilka den enda gudomen existerar, utan tre gudar som bildar en gudomlighet. Gudomligheten uppstår, när de tre gudarna beslöt att samverka och bilda gudomligheten för att åstadkomma mänsklig frälsning.”

Vad säger då Mormonkyrkan själv om detta…

”God the Father is not one in substance with the Son or the Holy Spirit, but is a separate being. The Father existed prior to the Son and the Holy Ghost and is the source of their divinity. In classical terms, LDS theology is subordinationist; that is, it views the Son and the Holy Ghost as subordinate to and dependent upon God the Eternal Father. They are his offspring.

Thus Joseph Smith referred to the Father as ”God the first” to emphasize his priority in the Godhead (TPJS, p. 190). The Son and the Holy Spirit were ”in the beginning, with God,” but the Father alone existed before the beginning of the universe as it is known. He is ultimately the source of all things and the Father of all things, for in the beginning he begot the Son, and through the instrumentality of his agent, the Son, the Father accomplished the creation of all things.”

Summering: När mormoner pratar om Gud, menar de Gud Fadern. Han är först, han är ursprunget, och fanns innan skapelsens början. Gud Fadern fanns innan Jesus Kristus och den Helige Ande fanns, och de är Gud Faderns avkomma. Det är Fadern som är Gud, och pga detta som vi kan säga att vi tror på en enda Gud. Gud Fadern är källan till att Jesus Kristus och den Helige Ande är gudomliga.

Att då påstå som katolikerna gör, att mormonerna tror att gudomligheten uppstår när Gud Fadern, Jesus Kristus och den Helige Ande började samverka, det är helt upp åt väggarna. Detta är en lögn som sprids av dem. Detta är mycket ledsamt. Det enda jag kan hoppas på är att detta skall rättas till snarast möjligt. Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Joseph Smith, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s