Liknelsen om Nordanvinden och Solen

En historia berättas om Nordanvinden och Solen. Det verkar som om båda påstod sig ha en större makt över dödliga än den andre, och en tvist uppstod.

”Jag är mycket starkare, sade Nordanvinden. Jag blåser och blåser och kan även orsaka stora ekar att falla till marken. Säkerligen har jag en större makt över människan än dig.”

”Verkligen inte, sade Solen, för utan min värme skulle en människa alldeles säkert dö! Tänk på eken. Utan mig skulle den inte växa för att bli så hög.”

Och så blev det bestämt att de två skulle pröva sina krafter på en ovetande resenär, och beslutar sig för att se vem av dem som först kunde ta av honom hans mantel. Nordanvinden blåste ilsket ned på mannen och fångade upp hans mantel, och trodde att han kunde brotta den av honom i en enda kastvind. Men det blev snart uppenbart att ju hårdare han blåste, desto tätare svepte mannen sig i ytterplagget.

Solen sade sedan, ”jag ska pröva min kraft på detta tilltag .” Så han tittade ned på resenären och strålade sitt ljus väldigt försiktigt på honom. Slutligen öppnade mannen sin mantel som hängde över hans axlar. Solen sken sedan ner med sin fulla kraft, och innan han hade gått mycket längre längs vägen, hade han tagit av sig sin mantel så att han kunde fullfölja sin resa.

Och så är det med att uppfostra våra barn. Vi får mycket större inflytande över dem och de val de gör, om vi försiktigt ger värme och kärlek till dem, och övertygar dem om vad som är bra och riktigt. I stället för att göra dem missmodiga, som gör att de ännu mer håller fast vid sina egna önskemål .

”Du ger mig din frälsnings sköld, din högra hand stöder mig, ditt saktmod gör mig stor. Du gör plats för mina steg där jag går, mina fötter vacklar inte. ”Psalm 18:36-37

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Tänkvärda ord och berättelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s