Liknelsen om rosen

RosEn viss man planterade en ros och vattnade den troget. Innan den blomstrade granskade han den. Han såg en knopp som snart skulle blomma. Han såg taggar, och han tänkte: ”Hur kan en sådan vacker blomma kommer från en anläggning, full av så många vassa taggar?” Bedrövad av denna tanke, försummade han att vattna rosen, och innan den var redo att blomma, dog den.

Så det är med många människor. Inom varje själ finns det en ros. De gudalika egenskaper som planterats i oss vid födseln, växer bland våra fels taggar. Många av oss ser på oss själva och se bara taggarna, felen. Vi förtvivlas, och tänker att ingenting gott kan möjligtvis komma från oss. Vi försummar att vattna det goda inom oss, och så småningom dör det. Vi förstår inte våra möjligheter.

Vissa ser inte rosen inom dem själva. Det behövs någon annan för att visa dem det. En av de största gåvor en person kan ha är att kunna komma förbi taggarna och hitta rosen hos andra. Detta är den sannaste, mest oskyldiga och nådefulla egenskapen av kärleken – att känna en annan person, omfamna deras fel, erkänna det ädla i deras själ, och ändå hjälpa andra att inse att de kan övervinna sina fel.

Om vi visar dem rosen, kommer de att övervinna taggarna. Först då kommer de att blomma, och mest sannolikt, blomma trettio, sextio, och hundrafalt, allt efter vad som givits dem. Vår uppgift i denna världen är att hjälpa andra, genom att visa dem deras rosor och inte deras taggar. Det är då som vi uppnår kärleken vi bör känna för varandra. Först då kan vi blomma i vår egen trädgård.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Tänkvärda ord och berättelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s