Är bibeln sann?

Det är en mycket komplex fråga, beroende på att man då måste kunna bevisa varje enskild händelse. Min personliga övertygelse (och Mormonkyrkans) är att den är sann, men man måste ta hänsyn till alla olika översättningar, förlorade textdelar, medvetet lagt till text, tolkat översättningen lite felaktigt då en del ord får ändrad betydelse genom århundraden och årtusenden.

Vi kan se detta med det svenska språket. Vi skulle inte kunna förstå vikingarna precis så lätt, och det är tusen år bara. Det sägs vara väldigt likt isländskan som är ett vackert men i stort sett helt obegripligt språk.

Detta är vad som sker med språk – de utvecklas, ändras, och är mycket fascinerande. Tänk på Finland och Estland. De har ca 40% av orden gemensamt, men orden har olika betydelse i länderna. En gång i tiden betydde orden samma sak.

Som teolog är detta med språkets utveckling och förändring mycket intressant. Bibelns texter är jättegamla, och mycket av visheten som förmedlas är samma som grannländernas. Inget nytt under solen!  Det är därför som man måste vara försiktig med att vara tvärsäker på vad som egentligen står i bibeln.

Arkeologerna har hittat en del gamla pergament, historiska städer, en och annan sten, mynt, verktyg mm. Men det betyder inte att det bevisar att bibeln är sann. Det kan tyvärr vara så att folk ville berätta några riktigt bra och trovärdiga historier för att fånga dåtidens människors öron. En dåtida stand-up.

Människor sitter kring elden och lyssnar på den som berättar intressanta historier som är påhitt. En parallell till nutida tv-draman där en del fakta slängs med och resten är påhitt. Det kan vara så illa faktiskt.

Fast jag tror inte att det är riktigt så illa. Men man måste ta det med i beräkningen. Faktiskt! Och hur gör man då, för att ta med detta i beräkningen? Jo, det är då alla de här berömda mormon-reglerna kommer in.

Vi blir frälsta av nåd (jodå, kristna mormoner tror faktiskt på detta också, precis som alla andra kristna). Nåd kan man ju få om bibelns berättelser är sanna, och det som berättas om Jesus är sant, och om man tar emot honom som sin Herre och Frälsare och blir hans efterföljare.

Men skulle det vara ett falsarium, ja då gäller det att vara skötsam, bry sig om sin medmänniska, anstränga sig att vara snäll och hjälpsam. Ja, ni vet, det där lite tråkigt präktiga. Det betyder att vi kristna mormoner garderar med 1X2.

Visst, det är lite jobbigare, men bra mycket säkrare teologiskt. Och skulle bibelns berättelser vara sanna (precis som vi tror), ja då är de goda gärningarna mera som en bonus, men inte åt oss själva utan åt våra medmänniskor. För det är ju faktiskt roligt att vara snäll och hjälpsam.

Vi tror ju också att Jesus vill att vi ska vara snälla och hjälpsamma mot våra medmänniskor. Sanningen är den att i alla religioner så finns just detta om att hjälpa sin nästa, ta hand om främlingen osv. När det är så många som tycker lika dant kan det ju inte vara fel. Aldrig någonsin.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Skrifterna allmänt, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s